Με τρείς αλλαγές οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ταμεία

Bελτιώσεις: Τι προβλέπει ο νόμος για πρόστιμα – προσαυξήσεις

Τρεις σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, με μείωση έως και 100% των προστίμων και προσαυξήσεων, περιλαμβάνει ο νόμος που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στα ταμεία.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αλλαγές, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, είναι οι εξής: α) με τον νέο νόμο εντάσσονται προς ρύθμιση όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 2/3/2015 και όχι έως την 1/2/2015 που αρχικά είχε προταθεί. β) για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει καταβάλει υποχρεωτικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου 2015. γ) ο νέος νόμος αντί για 3 επιλογές περιλαμβάνει 5 επιλογές, δηλαδή πέντε διαφορετικούς τρόπους ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στους οφειλέτες που υπάγονται στις ρυθμίσεις χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων:

1. Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση προσαυξήσεων 100%.
2. Ρύθμιση έως 36 δόσεις, έκπτωση 80%.
3. Ρύθμιση από 37 έως και 50 δόσεις, έκπτωση 70%.
4. Ρύθμιση από 51 έως και 72 δόσεις, έκπτωση 60%.
5. Ρύθμιση από 73 έως και 100 δόσεις, έκπτωση 50%.

Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση

1. Στις ρυθμίσεις του νέου νόμου υπάγεται το σύνολο των οφειλετών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εκτός του ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 2/3/2015. Οι οφειλές ρυθμίζονται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς το οικείο ασφαλιστικό ταμείο και υποβάλλεται μέχρι το τέλος Απριλίου, δηλαδή μέχρι τις 30/4/2015. Στον νέο νόμο μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, μετά από αίτησή τους, οι οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

2. Για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τηχρήση 2014, μη συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας και προνοιακών παροχών, αναστέλλεται μετά από αίτησή τους το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για 12 μήνες, μετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στη ρύθμιση με αίτηση που υποβάλλεται στον φορέα μέχρι τις 31/3/2016.

3. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στον νέο νόμο είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/3/2015 και εφεξής.

4. Η ρύθμιση της οφειλής γίνεται μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Tο ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ.

5. Το σύνολο της οφειλής που υπάγεται στον νέο νόμο (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο μήνα της ρύθμισης. Οταν το ύψος της οφειλής είναι άνω των 5.000 ευρώ, αυτή προσαυξάνεται εφεξής κατά 0,25% κάθε μήνα, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή. Για ύψος οφειλής έως και 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση.

Ποιους φορείς αφορά

Το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των ΝΠΔΔ, του Δημοσίου, Α.Ε. του Δημοσίου μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, καθώς και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και των ΝΠΙΔ του Δημοσίου και των ΟΤΑ που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μητρώο υπηρεσιών και φορέων της ελληνικής διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπάγονται στις διατάξεις του ν. 1982/1990, καθώς και των ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Αγροτικών Συνεταιρισμών και Κεντρικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 2/3/2015, κεφαλαιοποιείται την 31/12/2014 και ρυθμίζεται κατόπιν αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες έως 150 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1η/3/2015.

Οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 όπως αυτός ισχύει και τηρούν τους όρους αυτού και εφόσον το ύψος της οφειλής τους είναι άνω των 15.000 ευρώ, εντάσσονται αυτοδίκαια για το υπόλοιπο της οφειλής στην παρούσα ρύθμιση σε 100 δόσεις, εκτός αν με αίτησή τους που υποβληθεί μέχρι τις 30/4/2015 ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

Πότε η ρύθμιση καταπίπτει

Η αίτηση του οφειλέτη υποβάλλεται άπαξ στην παρούσα ρύθμιση και η ρύθμιση χάνεται στις εξής περιπτώσεις:

α) Λόγω καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός μίας δόσης της ρύθμισης ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης.

β) Λόγω μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.

Η απώλεια της ρύθμισης έχει ως συνέπεια για το σύνολο της οφειλής:

α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,

β) την κατάσταση ως απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων

γ) την επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέσα.

Για ΟΑΕΕ

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ή το έχουν απολέσει, μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία εκ των τριών αμέσως κατωτέρων ασφαλιστικών κατηγοριών του κλάδου σύνταξης.

Με δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική» ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης τονίζει ότι εντός της ημέρας αναμένεται να συνταχθεί η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος του νέου νόμου, ώστε να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του.

Ο κ. Στρατούλης στη δήλωσή του αναφέρει πως είναι πολύ θετικό ότι το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία πήρε τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου και καλεί τους οφειλέτες «να ανταποκριθούν άμεσα στις νέες ρυθμίσεις γιατί έτσι θα ανακουφιστούν οικονομικά οι ίδιοι, οι επιχειρήσεις -ειδικά οι μικρομεσαίες- θα πάρουν μια βαθιά ανάσα, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενισχυθούν οικονομικά σε μια δύσκολη περίοδο.

Εχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε οι ρυθμίσεις να γίνουν κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά, για να αποφευχθεί η ανάγκη φυσικής παρουσίας και η ταλαιπωρία στα γκισέ των ασφαλιστικών ταμείων».

Μοιράσου αυτό το άρθρο