Νομοθετική παρέμβαση για μείωση των τιμών στα καύσιμα

Ανατροπές στην αγορά των υγρών καυσίμων με την κατάργηση των ψιλών γραμμάτων στις συμβάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών με τους περίπου 6.000 βενζινοπώλες φέρνει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Η» οι συγκεκριμένες διατάξεις που θα συμπεριλάβει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο για τις κρατικές προμήθειες αποσκοπούν στη διαφάνεια της τιμολόγησης της βενζίνης και του πετρελαίου αλλά και στη μείωση των τιμών κατά περίπου 6 λεπτά το λίτρο.
Με τα πέντε άρθρα της «νομοθετικής ρύθμισης θεμάτων συμβάσεων αγοράς πετρελαιοειδών» που ετοίμασε ύστερα από διάλογο με τους πρατηριούχους και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός επιδιώκεται η αποσύνδεση της χονδρικής τιμής πώλησης των καυσίμων από την παροχή οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων των εταιρειών προς τους βενζινοπώλες. Με απλά λόγια οι επενδύσεις που πραγματοποιεί μια εταιρεία σε ένα πρατήριο θα συμφωνούνται σε ξεχωριστή σύμβαση και η απόσβεσή τους δεν θα αποτελεί μέρος της τιμής αγοράς καυσίμων.
Επιπλέον με άλλο άρθρο υποχρεώνεται η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών να γνωστοποιεί στον βενζινοπώλη την τιμή χονδρικής που είναι η τιμή διύλισης συν το περιθώριο κέρδους μέσω διαδικτύου ή κάθε άλλου πρόσφορου μέσου ενώ παράλληλα δίνεται η ευελιξία στη λύση της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Χατζηδάκης κατόπιν και της σχετικής γνωμοδότησης που έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των βενζινοπωλών περί διαφάνειας στις συμβάσεις οι όροι των οποίων όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι «φούσκωναν» τις τιμές πώλησης:
1 Θα γίνεται ξεχωριστή σύμβαση για τις περιπτώσεις «παροχής οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων ή πραγματοποίησης επενδύσεων από τις εταιρείες εμπορίας προς τον πρατηριούχο. Η αξία και ο τρόπος αποπληρωμής αυτών αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής γραπτής σύμβασης» αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο διευκρινίζοντας: «Δεν συνιστά επένδυση προς την επιχείρηση λιανικής πώλησης η εγκατάσταση των διακριτικών ενδείξεων σημάτων και διασχηματισμών της εταιρείας εμπορίας και τα κινητά και παραρτήματα επί των οποίων αυτά επιθέτονται και αποβλέπουν στην προβολή των διακριτικών αυτών γνωρισμάτων». Η συνήθης πρακτική είναι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να κάνουν μία σύμβαση και τις προαναφερόμενες παροχές και επενδύσεις να τις αποσβένουν μέσα από τη χονδρεμπορική τιμή. Έτσι η τιμή ήταν «φουσκωμένη» και μάλιστα χωρίς ο βενζινοπώλης να γνωρίζει ποιο ποσό από αυτή αντιστοιχεί στην απόσβεση. Στο ίδιο άρθρο επίσης γίνεται γνωστό ότι: «Η αποπληρωμή της αξίας των ανταλλαγμάτων ή επενδύσεων από τον πρατηριούχο πραγματοποιείται με καταβολή ποσοστιαίων δόσεων σταθερών ή αποκλιμακούμενων που καθορίζονται στη σύμβαση. Στη σύμβαση προβλέπεται το δικαίωμα του πρατηριούχου να αποπληρώσει οποιαδήποτε στιγμή το οφειλόμενο βάσει αναλογιστικής αποτίμησης υπόλοιπο της αξίας του ανταλλάγματος ή της επένδυσης και να αποδεσμευτεί από την σύμβαση».
2 Ξεκαθαρίζεται με άλλο άρθρο η έννοια της τιμής χονδρικής πώλησης των καυσίμων καθώς και η υποχρέωση της εταιρίας εμπορίας να τη γνωστοποιεί στον πρατηριούχο. Η τιμή αυτή επίσης θα αναγράφεται και στα τιμολόγια πώλησης: «Στη σύμβαση προμήθειας μεταξύ εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων που καταρτίζεται εγγράφως προβλέπεται ότι η τιμή χονδρικής πώλησης των πετρελαιοειδών προϊόντων διαμορφώνεται με βάση την τιμή αγοράς από διυλιστήριο ή την τιμή εισαγωγής της προηγούμενης μέρας πλέον περιθωρίων κέρδους. Η τιμή αγοράς που αντιστοιχεί στην τιμή πώλησης της επόμενης μέρας αποτελεί αντικείμενο καθημερινής ενημέρωσης του αγοραστή μέσω διαδικτύου ή κάθε άλλου πρόσφορου μέσου. Η κατά τα ανωτέρω προκύπτουσα τιμή χονδρικής αναγράφεται στα τιμολόγια πώλησης».
3 Με διαφανή τρόπο καθορίζονται στις συμβάσεις οι εκπτώσεις που κάνουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προς τους πρατηριούχους. Ένας βενζινοπώλης σήμερα σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια η εταιρεία του πρατηρίου του κάνει μεγαλύτερες σε συνάδελφό του εκπτώσεις: «Προσδιορίζονται επίσης στη σύμβαση οι εκπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των απολογιστικών που παρέχονται βάσει καταλόγου τον οποίο καταρτίζει η εταιρεία εμπορίας ανά κατηγορία πελάτη και ανά νομό βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ο παραπάνω κατάλογος κοινοποιείται σε κάθε υποψήφιο πελάτη της αντίστοιχης κατηγορίας κατόπιν αίτησής του. Οι εκπτώσεις πλην των απολογιστικών εμφανίζονται υποχρεωτικά σε κάθε τιμολόγιο πώλησης και αποτελούν παράγοντα μείωσης της τιμής».
4 Μπαίνει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια στην παροχή απολογιστικών και υποστηρικτικών εκπτώσεων με σκοπό την αποτροπή περιπτώσεων αθέμιτου ανταγωνισμού δηλαδή πωλήσεις κάτω του κόστους: «Οι απολογιστικές εκπτώσεις προσδιορίζονται στην αρχική σύμβαση και αφορούν αγορές πραγματοποιηθείσες σε συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες». Σε ότι αφορά τις υποστηρικτικές εκπτώσεις δίνονται «για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες».
5 Γίνονται πιο ευέλικτες οι συμβάσεις δίνοντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα στους πρατηριούχους να έχουν ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη: «Η σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας μπορεί να καταγγελθεί από οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη χωρίς σπουδαίο λόγο μετά την πρώτη τριετία με τήρηση προθεσμίας έξι μηνών».
Του Χρήστου Κολώνα
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο