Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΔΣ του Επιμελητηρίου

Το Επιμελητήριο Εύβοιας επισκέφτηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του ΔΣ του Φορέα και εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Τον Υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές Ευβοίας, Ζωή Λιβανίου, Αναστάσιος Πρατσόλης και Γεώργιος Ακριώτης.

 

Παρόντες ήτανο Πρόεδρος Ιωάννης Λιονάκης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Ιωάννης Σταθόπουλος, η Γενική Γραμματείας Παρασκευή Αγιοστρατίτη, τoμέλος του ΔΣ Ιωάννης Λαλανίτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Εύβοιας Ηλίας Θαλλάσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας Νικόλαος Γεωργάτος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαντουδίου Ιωάννης Ψαραδόπουλος.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών-Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την πολιτικό-οικονομική κατάσταση της χώρας, καταθέτοντας στο τέλος την αισιοδοξία του για το ξεκίνημα μιας αναπτυξιακής πορείας με συστατικό την ‘’ κοινωνική ειρήνη ‘’ που θα βασιστεί στο σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, στην εισροή χρημάτων, στις επενδύσεις, στα Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κλπ.Ακολούθως αναφέρθηκε σε θέματα εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, τα οποία όπως ανέφερε, θα υλοποιηθούν σύντομα, με απώτερο στόχο αυτός να καταστεί δυνατό εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικότητας και της εξυπηρέτησης του κάθε πολίτη.

 

O πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κος Ιωάννης Λιονάκης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον εκθέτοντας στον Υπουργό τους προβληματισμούς του και τις θέσεις του και μεταφέροντας του προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αναφέροντας ότι τα Επιμελητήρια πρέπει να εκσυγχρονιστούνκαι να μετεξελιχθούν σε ισχυρά κέντρα εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου κατέθεσε στονΥπουργό υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τον εξορθολογισμό και την αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων όπως : Διατήρηση της διοικητικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας των Επιμελητηρίων, ως προϋπόθεση για την λειτουργία τους ως μοχλούς ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Διατήρηση των 59 Επιμελητηρίων της χώρας, ισότιμα και αυτοτελή αφού ηοποιαδήποτε συγχώνευση τους θα αποδυναμώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τοπική και κυρίως την γεωγραφικά εξειδικευμένη δράση τους. Θεσμική εκπροσώπηση των Επιμελητηρίων στα Περιφερειακά Συμβούλιαέτσι ώστε να εξασφαλίζεται η περιφερειακή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μετεξέλιξη των Επιμελητηρίων σε ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων που θα παρέχουν στα μέλη τους ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών από την έναρξη επαγγέλματος, την αδειοδότηση επιχειρήσεων, μέχρι την παροχή πληροφοριών για προγράμματα χρηματοδότησης, δικτύωση, επαγγελματική κατάρτιση κ.λ.π. Δημιουργία Αγροκτηνοτροφικού τμήματος στα Επιμελητήρια με στόχο την εξειδικευμένη και καθοριστική συμβολή τους στην συνολική ανασυγκρότηση του Πρωτογενούς Τομέα, αφού τα Επιμελητήρια μπορούν να συμμετάσχουν καταλυτικά στην υλοποίηση ενός δυναμικού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας που θα στοχεύει στον διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό της γεωργίας και στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Ανάληψη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των μελών τους. ώστε να λειτουργούν και ως κέντρα πιστοποίησης επαγγελμάτων, στο πλαίσιο της δυαδικής εκπαίδευσης. Ανάληψη αδειοδοτήσεων επιχειρηματικής δραστηριότητας και παρακολούθησης αυτής μέσα από την στελέχωση του αρμοδίου τμήματος. Ενεργό συμμετοχή των Επιμελητηρίων στη διαχείριση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω του ΕΦΕΠΑΕ, ώστε να προσφέρουν νέες διευρυμένες υπηρεσίες στα μέλη τους για την διάχυση και την ενημέρωση των προγραμμάτων, τη συγκέντρωση δικαιολογητικών αλλά και τον έλεγχο τους κατά την υποβολή των φακέλων.

Κλείνοντας ο κος Λιονάκης ζήτησε από τον Υπουργό την στήριξη της επιχειρηματικότητας με την πάταξη της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, με την άμεση ενεργοποίηση ενός σχεδίου απλούστευσης των πολυδαίδαλων διοικητικών διαδικασιών, η πολυπλοκότητα των οποίων δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, μειώνει την απασχόληση και γενικότερα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Η συνάντηση έκλεισε με τοποθετήσειςτης κας Παρασκευής Αγιοστρατίτη του κου Ηλία Θαλλάση, του κου Νικόλαου Γεωργάτου, του κου Ιωάννη Ψαραδόπουλου και του κου Ιωάννη Λαλανίτη σε θέματα του Επιμελητηριακού θεσμού σε θέματα επιχειρηματικότητας, λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα κλπ τις οποίες ο κος Βερναρδάκης κατέγραψε με πολύ προσοχή.

Μοιράσου αυτό το άρθρο