Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό

Το Επιμελητήριο Εύβοιας σας ενημερώνει για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος:
Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση περίπου 85 εκατ. Ελλήνων φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Βουλή.
Ο νέος νόμος που έχει στόχο πρόσθετα δημόσια έσοδα ύψους 23 δισ. ευρώ φέρνει τα πάνω κάτω σε κλίμακες φορολογίας εισοδήματος αφορολόγητο φοροαπαλλαγές και αποδείξεις.
Οι επιβαρύνσεις είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με τις όποιες ελαφρύνσεις απορρέουν από το νέο Φορολογικό καθώς αυτές περιορίζονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια των μισθωτών και συνταξιούχων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παιδιά ή φοροαπαλλαγές οι οποίες καταργούνται.
Υποχρεωτική γίνεται από φέτος η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κάθε φυσικό πρόσωπο μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας.
Υποχρεωτική γίνεται άλλωστε και η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κάθε φορολογούμενο ενώ καθιερώνεται κάθε χρόνο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Μέχρι πέρυσι υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση είχε κάθε φυσικό πρόσωπο εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά του υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ καθώς και όταν είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση. Στην περίπτωση μισθωτών όριο για την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης είναι τα 5.000 ευρώ.
Με διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου ορίζεται ότι:
Κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Εξαιρετικά υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει οποιοσδήποτε εφόσον προσκληθεί γι’ αυτό εγγράφως από τον αρµόδιο προϊστάµενο της Δηµόσιας Οικονοµικής Υπηρεσίας.
Η δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά µε τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδοµών από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου κάθε έτους. Ως χρόνος βεβαίωσης του φόρου για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν εμπρόθεσμα θεωρείται ο μήνας Ιούλιος.
Ο φόρος που αναλογεί στο συνολικό καθαρό εισόδηµα καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις έως το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Οκτωβρίου και έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους µήνες Αύγουστο και Σεπτέµβριο του οικείου οικονοµικού έτους καταβάλλεται σε δύο δόσεις και αν βεβαιώνεται τον Οκτώβριο σε μία δόση. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης – για εμπρόθεσμες δηλώσεις – παρέχεται έκπτωση 15% επί του οφειλόμενου φόρου.

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο κάντε κλίκ εδώ.

Μοιράσου αυτό το άρθρο