Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα

Η Δέσποινα Καραμπέτσου εκπροσώπησε το Επιμελητήριο Εύβοιας, στη συνάντηση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα, με τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και εκπροσώπους φορέων, συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Μαΐου 2021, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα, με κυρίαρχο θέμα τις καινοτόμες διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που εκσυγχρονίζουν και εναρμονίζουν τις εργασιακές σχέσεις με τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας.

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων της υφυπουργού στη Χαλκίδα, (όπως με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, με εκπροσώπους του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδέων) συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευβοίας Γιώργος Κελαΐδίτης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμητρα Σακελλαράκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Δημήτρης Γκίκας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας Δημήτρης Μούντριχας και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Άρης Αξιώτης.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο προωθεί τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ενισχύει τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας και προστατεύει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων” ενώ παράλληλα επικυρώνει με τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κατέθεσε συνοπτικά, προτάσεις και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» χαιρετίζοντας ωστόσο την νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης για την ρύθμιση της απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας και προσδοκώντας όπως τόνισε, σε ισόρροπες για τον κόσμο του τίμιου επιχειρείν βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Την ίδια στιγμή η Δέσποινα Καραμπέτσου, υπογράμμισε ότι << οι γυναίκες τώρα πια δεν έχουν μόνο κατακτήσει τις χαμηλές βαθμίδες της ιεραρχίας στην εργασία αλλά υπάρχουν γυναίκες επιχειρηματίες και διευθύνουσες σύμβουλοι ή γενικά υψηλόβαθμα στελέχη περισσότερα από ότι στο παρελθόν και πολλές ασκούν τα καθήκοντα τους με ιδιαίτερη επιτυχία, βελτιώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα μιας επιχείρησης. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν είναι δεδομένα και εύκολα για την γυναίκα ακόμα και σήμερα, η οποία παρόλο ότι είναι δυναμική και δραστήρια, διεκδικεί και απαιτεί, έχει να αντιμετωπίσει όλο και πιο δύσκολες υποχρεώσεις, ευθύνες και προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απόλυτη ανάγκη η κοινωνία και η πολιτεία, να δώσουν περισσότερη προσοχή και σημασία στην επίλυση των προβλημάτων της εργαζομένης κυρίως γυναίκας, ο ρόλος της οποίας είναι καθοριστικός και πέραν της εργασίας της κυρίως δε, στην φροντίδα του σπιτιού και στην ανατροφή των παιδιών, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και γενικότερα του ψυχικού τους κόσμου. Ένας ρόλος με ανυπολόγιστη αξία για την κοινωνία >>.

Υπό αυτό το πρίσμα η Δέσποινα Καραμπέτσου, ζήτησε να τα όποια προνόμια και δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (λοχείας, τοκετού και οικονομικής στήριξης κατά το πρώτο έτος) να επεκταθούν και στις γυναίκες επιχειρηματίες.

Μοιράσου αυτό το άρθρο