Ορόσημο τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη φορολογική μεταρρύθμιση
Ημερίδα ΙΟΦοΜ: Οπως υπογράμμισε η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου, το ζητούμενο είναι η απλοποίηση της νομοθεσίας
Ο νόμος για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία ολοκλήρωσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία είχε ξεκινήσει με την κατάργηση του ΚΒΣ και την αντικατάστασή του από τον ΚΦΑΣ, καθώς επίσης την υιοθέτηση του Νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ των άλλων, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα – Η ενοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των λογιστικών κανόνων», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦοΜ), με τη συμμετοχή του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου και του 12ου Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, στο ξενοδοχείο The Met της Θεσσαλονίκης, με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr.
Η κα Σαββαΐδου στην εναρκτήρια ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι ζητούμενο και αίτημα από όλους -τους φορολογούμενους, τους δικηγόρους, τους λογιστές-φοροτέχνες, τον επιχειρηματικό κόσμο και γενικότερα όσους ασχολούνταν με την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας- αποτελούσε η απλοποίησή της και ο εξορθολογισμός της. Με τον Ν. 4308/ 2014 ενοποιήθηκαν σε ενιαίο ολοκληρωμένο και λειτουργικό λογιστικό πλαίσιο οι Λογιστικοί Κανόνες της χώρας.
Με τον παραπάνω νόμο υιοθετήθηκαν από το ελληνικό δίκαιο τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και ενσωματώθηκε η Οδηγία 34/2013, ενώ υιοθετήθηκαν διεθνείς πρακτικές. Με το νέο λογιστικό πλαίσιο υλοποιήθηκε η δέσμευση της ελληνικής πολιτείας για την απλοποίηση των λογιστικών κανόνων.
Στη συνέχεια η κα Σαββαΐδου ευχαρίστησε από το βήμα την ομάδα εργασίας η οποία έκανε την προεργασία για τη σύνταξη των σχετικών εγκυκλίων και αποφάσεων, την οποία ολοκλήρωσε η νέα διαρκής επιτροπή η οποία προβλέπεται από τον νόμο 4308/2014, τονίζοντας ότι η ΓΓΔΕ με βάση τον ρόλο της, μπορεί χρησιμοποιώντας τις επιτρεπόμενες ερμηνευτικές μεθόδους να λαμβάνει υπ’ όψιν της την εμπορική και επιχειρηματική πρακτική και να εφαρμόζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας.
Για την εφαρμογή του νόμου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα εκδόθηκε από τη ΓΓΔΕ ερμηνευτική εγκύκλιος (ΠΟΛ 1003) για την παροχή οδηγιών.
Ο Κωνσταντίνος Καραμάνης, αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της επιτροπής για την εφαρμογή των ΕΛΠ, ως κύριος εισηγητής της ημερίδας, έκανε αναλυτική παρουσίαση του νόμου 4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε πολλά σημεία του νόμου.
Στην εκτενή ομιλία του ο κ. Καραμάνης επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι το νομοθέτημα αυτό θα πλαισιωθεί από δύο αναλυτικότατες ερμηνευτικές εγκυκλίους, η πρώτη εκ των οποίων ΠΟΛ. 1003 εκδόθηκε ήδη και αφορά την τήρηση των λογιστικών στοιχείων (άρθρα 1 έως 15 του Ν. 4308/2014), ενώ η δεύτερη που θα αφορά τα υπόλοιπα άρθρα, τους κανόνες λογιστικής δηλαδή, θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Μαρτίου του 2015.
Ο πρόεδρος του ΙΟΦοΜ Γιώργος Κορομηλάς επισήμανε ότι ο Ν. 4308/2014 λειτουργεί συμπληρωματικά με τους νέους Κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος και Φορολογικών Διαδικασιών και έτσι, για πρώτη φορά, όλο το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τη λογιστική και φορολογική λειτουργία των επιχειρήσεων συγκεντρώνεται σε τρία νομοθετήματα, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα κράτη εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τόνισε δε ότι για τις αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, δηλαδή τα άρθρα 1 έως 15, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δουν από την 1.1.2015 πολλές απλοποιήσεις και απαλλαγές, όπως αυτές προβλέπονται και από την Οδηγία 2013/34/ ΕΕ, κάτι που θα τις απαλλάξει από μια σειρά γραφειοκρατικού περιεχομένου υποχρεώσεων.
Κλείνοντας επισήμανε: «Οι λοιπές αλλαγές αφορούν την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, που και αυτές περαιτέρω απλοποιούνται και θα απασχολήσουν τις επιχειρήσεις στις αρχές του 2016. Εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας», τονίζοντας ότι «ο Ν. 4308/2014 αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης με σημαντικά οφέλη για το επιχειρείν».
Ο Διονύσης Γουσέτης, οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» και υπεύθυνος της Επιστημονικής Επιτροπής ΙΟΦοΜ, στην ομιλία του επισήμανε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας ιστορικής αλλαγής του τρόπου εργασίας των στελεχών των λογιστηρίων. Η αναβάθμιση του επαγγέλματος του οικονομολόγου και του λογιστή -φοροτεχνικού θα είναι μια πραγματικότητα που θα αναδειχθεί από την ανάγκη συνεχούς επιστημονικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των στελεχών. Δεν πρέπει να μας φοβίζει κάθε νέο και καινοτομικό που εισάγεται στην επιχειρηματικότητα, αρκεί να προβλέπει στη διευκόλυνση του επιχειρείν και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας».
Ο Γιάννης Φίλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση σχετικά με τις βασικές αρχές της λογιστικής, αλλά και την ανάγκη εποπτείας των λογιστών ελεγκτών.
Ο Βαγγέλης Μιχελινάκης, φοροτεχνικός, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΙΟΦοΜ, αναφέρθηκε εκτενώς στους νέους κανόνες επιμέτρησης που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.
Ο Απόστολος Αλωνιάτης, αντιπρόεδρος του ΙΟΦοΜ, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι λογιστές-φοροτεχνικοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις νέες φορολογικές και λογιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δύο ετών.