Παραμένει ο κίνδυνος επιστροφής στην αβεβαιότητα
Κίνδυνο επιστροφής στηνς αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις τράπεζες και τη ρευστότητα διαβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία προειδοποιώντας ότι η «επαναφορά της δυστοκίας» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε συνδυασμό με την κρίση στην Κύπρο μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Την έρευνα παρουσίασαν χθες ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος και ο γενικός διευθυντής Ραφαήλ Μωυσής.
Εκφράζοντας μεγαλύτερη απαισιοδοξία σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ύφεση είναι πιθανό να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 46% αν και σε κάθε περίπτωση θα είναι ηπιότερη από αυτή του 2012 που ήταν 64% έναντι 71% το 2011. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 276% από 242% το 2012 και ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός σταθεροποιούμενος στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων 40 χρόνων. Οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 10% ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Οδυσσέας Κυριακόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει το «ναυάγιο» του deal Eθνικής Τράπεζας και Eurobank παραπέμποντας εμμέσως στα συμπεράσματα της έρευνας η οποία αναφέρει ότι «η επανάκαμψη των καταθέσεων στις τράπεζες μπορεί να αντιστραφεί αν δεν υπάρξουν άμεσα και σαφή δείγματα σοβαρής αντιμετώπισης εκ μέρους της οικονομικής και τραπεζικής ηγεσίας».
Αιχμές
Δεν έλειψαν και οι αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης «της οποίας η οικονομική πολιτική φαίνεται να εξαντλείται γύρω από τη στρατηγική της δόσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα προσθέτοντας ότι «εμφανιστήκαμε και πάλι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει».
Ιδιαίτερα επικριτικά το ΙΟΒΕ στέκεται στην υπόθεση εξορθολογισμού της απασχόλησης στο Δημόσιο τονίζοντας ότι επιμένουμε πεισματικά σε θέσεις που κανένας σοβαρά σκεπτόμενος πολίτης εργαζόμενος ή άνεργος δεν υιοθετεί όπως η μη τιμωρία των επίορκων δημόσιων λειτουργών. «Δεν ανήκει στο ΙΟΒΕ η κριτική… για την εικόνα που εμφάνισε η δική μας πλευρά διαπραγμάτευσης ούτε για τον τρόπο που προσεγγίζουν τη διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών» αναφέρει.
Η επιστροφή στο καθεστώς αβεβαιότητας θα οδηγήσει σε επιδείνωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης που θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα των τραπεζών και μέσω αυτού τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία προειδοποιεί το ΙΟΒΕ το οποίο εκφράζει τον προβληματισμό του για την ύφεση που παραμένει έντονη το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας την αδυναμία είσπραξης εσόδων τόσο από τη «μη φοροδιαφεύγουσα μερίδα του πληθυσμού» που αδυνατεί να πληρώσει όσο και από τη φοροδιαφυγή που μάλιστα δείχνει να αυξάνεται τελευταία.
Παράλληλα αναγνωρίζει τα θετικά σημεία όπως τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών το έστω και μικρό πλεόνασμα του γενικού ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης το πρώτο δίμηνο.
«Το σκηνικό ανατράπηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εξ αιτίας των γεγονότων στην Κύπρο και της δυστοκία της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ υπενθυμίζοντας ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είχε υποστεί πλήγμα πριν από την εκδήλωση της κυπριακής κρίσης με αποτέλεσμα την αύξηση του spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων.
Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου το ΙΟΒΕ δεν φάνηκε έτοιμο χθες να δώσει εκτιμήσεις παρά μόνον «ένα διαφορετικό ενδεχόμενο ως στόχο και ευχή» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Το ΙΟΒΕ δέχεται ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το άμεσο μέλλον δεν είναι ευοίωνες επισημαίνει όμως τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος σε επίπεδο καλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού λειτουργικού δημόσιου τομέα και ταχείας δικαιοσύνης που μπορεί να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει ταχύτερα την κρίση. Πρόκειται ακριβώς για τα σημεία που πάσχει η Ελλάδα με αποτέλεσμα τυχόν διάχυση του κυπριακού προβλήματος στην ελληνική οικονομία να έχει σοβαρότερες συνέπειες απ’ ότι στην Κύπρο εκτιμά η έρευνα.
ΠΗΓΗ:Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ 09/04/2013