Παράταση: Μέχρι 30/1 οι δηλώσεις απαλλαγής από ΦΠΑ

Για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ

Εως και τις 30 Ιανουαρίου παρατείνεται η προθεσμία, που έληγε χθες, για την υποβολή δηλώσεων μεταβολών από το κανονικό στο απαλλασσόμενο καθεστώς του ΦΠΑ από τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς την επιβολή προστίμων ή άλλων κυρώσεων.

Η σχετική απόφαση κρίθηκε αναγκαία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ύστερα από την πληθώρα σχετικών αιτημάτων που είχαν κατακλύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες από τους υπόχρεους, οι οποίοι επεσήμαιναν ότι ο χρόνος υποβολής των εν λόγω δηλώσεων στα Τμήματα Μητρώου των ΔΟΥ δεν επαρκεί, λόγω του γεγονότος ότι η διευκρινιστική εγκύκλιος εκδόθηκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή την περασμένη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα να απαλλαγούν από το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ έχουν περίπου 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι οι εν λόγω υπόχρεοι υποχρεούνται να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις χωρίς όμως ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να αναγράφουν επί αυτών «χωρίς ΦΠΑ – απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».

Επισημαίνεται ότι η μετάπτωση στο απαλλασσόμενο καθεστώς του ΦΠΑ σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις τους, ενώ θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων και απόδοσης του φόρου.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν θα δικαιούνται καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνουν για τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα να χάνουν και το δικαίωμα να εισπράττουν επιστροφή ΦΠΑ στις περιπτώσεις που τα έξοδά τους είναι υψηλότερα από τα έσοδα.

Δυνατότητα απαλλαγής ΦΠΑ έχουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», υπό την προϋπόθεση ότι οι ακαθάριστες αμοιβές τους δεν υπερέβησαν πέρυσι τις 10.000 ευρώ.

Μοιράσου αυτό το άρθρο