Προσωπικότητες: ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ

Ο Αγγελής Γοβιός ή Γοβγίνας ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης. Γεννήθηκε το 1780 στην Λίμνη Ευβοίας. Το πραγματικό επίθετο του Αγγελή κατά την προφορική παράδοση ήταν Τζουτζάς η Τζοτζάς, που υπάρχει και σήμερα στη Λίμνη. Το Γοβιός ήταν παρατσούκλι. Στη Λίμνη είναι συνηθισμένα τα παρατσούκλια που έχουν σχέση με τα ψάρια.

Μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, το Αθανάσιο Διάκο και πολλούς ακόμη πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821, θήτευσε στην φρουρά του Αλή Πασά και σπούδασε πολεμικές τέχνες στη στρατιωτική σχολή του θρυλικού Αλβανού ηγέτη της Ηπείρου. H συμμετοχή του στη μάχη της Γραβιάς τον έκανε ξακουστό για τη γενναιότητα του και το θάρρος του. Ήταν ένας εκ των πρωτεργατών του ευβοϊκού ξεσηκωμού και επικεφαλής του οργανωμένου ένοπλου αγώνα. Υπήρξε ο ηγέτης της πρώτης μεγάλης νίκης των Ευβοέων επαναστατών το καλοκαίρι του 1821 στα Βρυσάκια των Μεσσαπίων (κοντά στα Ψαχνά Εύβοιας) απέναντι στον οργανωμένο στρατό του Ομέρ Βρυώνη, που είχε έλθει στη Χαλκίδα για να καταστείλει την Ευβοϊκή Επανάσταση.

Ένα χρόνο αργότερα (Μάρτιος 1822) στην ίδια περιοχή μετά από μία σειρά άτυχων συγκυριών, βρήκε το θάνατο μετά από καλοσχεδιασμένη ενέδρα των Τούρκων. Ο θάνατος του Γοβιού ήταν η βασικότερη αιτία της αποτυχίας της Ευβοϊκής Επανάστασης

7 Μαρτίου, 2015|Προσωπικότητες|

Μοιράσου αυτό το άρθρο