Ψηφιστηκε Το Νομοσχεδιο Για Την Απλοποιηση Αδειοδοτησης Επιχειρησεων-υπ.οικ.: Τελος Η Συλλογη Αποδειξεων Για Τα Εισοδηματα Του 2016-μετρητα Τελος Για Συναλλαγες Πανω Απο 500 Ευρω-αυτοματη Διαδικασια Κατασχεσεων Για Οσους Χρωστουν Στο Δημοσιο Κτλ

  • ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Με ευρεία διακομματική πλειοψηφία έγινε δεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεωνΤο νομοσχέδιο για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, την άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», προβλέπει μεταξύ άλλων την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμαςχωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και τον έλεγχο εκ των υστέρωνΤο νέο πλαίσιο  αφορά τη μεταποίηση τροφίμων και ποτώντα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ στις αρχές του 2017 θα ακολουθήσει το νέο καθεστώς για την αδειοδότηση λειτουργίας ορυχείων και λατομείων.

  •    ΥΠ.ΟΙΚ.: ΤΕΛΟΣ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2016

Οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν υποχρέωση να διακρατούν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2016. Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικώνξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων για τις δηλώσεις που θα υποβάλλουν το επόμενο έτος αναφορικά με τα εισοδήματα που απέκτησαν εφέτοςΔιευκρινίζεται επίσης ότι το καθεστώς που θα ισχύει για το 2017 θα αποφασισθεί με το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα για το οποίο στόχος είναι να οριστικοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

  •     ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΕΥΡΩ

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγήςτο νέο σχέδιο νόμου για τη διευρυμένη χρήση χρεωστικώνπιστωτικώνπροπληρωμένων καρτών και e-banking, φέρει αλλαγές στις καθημερινές μας συναλλαγές.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τις παρακάτω αλλαγές:

– Αγορές άνω των 500 ευρώ (από ιδιώτεςθα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.

– Οι δαπάνες που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα για να «χτίζουν» αφορολόγητο θα πρέπει να κυμαίνονται από 10% έως 20% των ετήσιων εισοδημάτων τους.

– Οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες δαπάνες για να «χτίσουν» αφορολόγητο όριο θα καλούνται να καταβάλουν περισσότερους φόρους, για τη διαφορά που προκύπτει με συντελεστή 22%.

– Οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρουμόνο όταν πληρώνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

– Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίουμεταξύ άλλωνοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικώνόσοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο εξωτερικόόσοι υπηρετούν στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωσηόσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματακαθώς και οι φυλακισμένοι.

– Οι επαγγελματίες που δεν θα αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείοκαθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

– Όσοι κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσειςμε το σύνολο των διανεμόμενων χρηματικών ποσών και δώρων να μην ξεπερνά τα 12 εκατευρώ.

  •       ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων για όσους οφείλουν στο Δημόσιο τίθεται σε εφαρμογή το 2017, έπειτα από απαίτηση των δανειστών. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να είναι έτοιμο το στρατηγικό σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο προσχέδιο γίνεται, ακόμη, αναφορά για τη νομοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με υποχρεωτική εφαρμογή μηχανημάτων POS μέχρι τον Ιούνιο του 2017 σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους παραβάτες.

  •       Taxinet: «ΡΙΧΝΕΙ ΠΟΡΤΑ» ΣΕ ΠΑΛΙΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Εκτός Taxinet θα μένουν από την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου οι χρήστες που έχουν παλαιούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν Windows Vista, XP ή παλαιότερο λειτουργικό και δεν διαθέτουν πρόσφατες εκδόσεις των περιηγητών (browser) Internet Explorer, Chrome και Firefox. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης ενημέρωσε ότι όλες οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές της δεν θα είναι διαθέσιμες το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου 2016, λόγω της αναβάθμισης των υπολογιστικών συστημάτων του υπουργείου ΟικονομικώνΠαράλληλα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εξέδωσε τελική ειδοποίηση για την αναβάθμιση των υπολογιστικών υποδομών του υπουργείου Οικονομικών από τις 5 Δεκεμβρίου 2016 στο πρωτόκολλο TLS 1.2. Κατά την ΓΓΠΣ εάν οι χρήστες εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που δεν υποστηρίζεται το πρωτόκολλο TLS 1.2 και δεν έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης λειτουργικού συστήματος ή browser τότε τους συμβουλεύει να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των τελευταίων εκδόσεων των περιηγητών Google Chrome ή Mozilla Firefox.

  •       ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 ΣΤΟ Taxis.

Αναρτήθηκαν στο σύστημα TAXIS τα ειδοποιητήριά για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2017. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση πέρυσι, όπως έχει ήδη  ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή με τους προσωπικούς τους κωδικούς προκειμένου να ενημερωθούν για τα τέλη που τους αναλογούν και με βάση την ταυτότητα οφειλής να τα καταβάλουν ως την 31 Δεκεμβρίου 2016. Σημειώνεται ότι τυχόν εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών επιβαρύνεται με πρόστιμο ισόποσο με την αξία τους.

Μοιράσου αυτό το άρθρο