Σε διαθεσιμότητα από χθες οι πρώτοι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Η ώρα των απολύσεων έφθασε για το Δημόσιο. Σε διαθεσιμότητα βρίσκονται ήδη με τη δημοσίευση του νόμου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται ενώ το αργότερο σε πέντε μέρες οι διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών και φορέων θα πρέπει να αποστείλουν και τις λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και για τους επίορκους υπαλλήλους που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία. Παράλληλα εντός δεκαημέρου πρέπει να εκδοθούν και οι αντίστοιχες διαπιστωτικές πράξεις.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιο που κοινοποίησε στους φορείς του Δημοσίου τους καλεί με διαδικασίες – εξπρές να γνωστοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία ξεκαθαρίζοντας προς τους διευθυντές Προσωπικού πως η μη αποστολή τους επισύρει σοβαρές ποινές. Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένο πως η αποστολή των στοιχείων εμπίπτει στην πάγια υποχρέωση των υπηρεσιών να επικαιροποιούν τα στοιχεία της απογραφής η μη συμμόρφωση ισοδυναμεί με το παράβαση καθήκοντος παράπτωμα που με βάση τις νέες ρυθμίσεις του πειθαρχικού τιμωρείται με αυτοδίκαιη αργία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 υπάλληλοι και άλλοι 25.000 του χρόνου.
Διαθεσιμότητα
Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο σε διαθεσιμότητα οδηγούνται άμεσα οι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές του Δημοσίου των Ανεξάρτητων Αρχών των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού καθώς και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο δημόσιο τομέα υπό την προϋπόθεση ότι:
Ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
Είναι αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού Διοικητικού – Λογιστικού Διοικητικού – Οικονομικού Διοικητικών Γραμματέων.
Δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με κριτήρια ΑΣΕΠ.
Δεν έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες αποκατάσταση αναπήρων πολέμου προστασία ατόμων με αναπηρία) κ.λπ.
Για την εφαρμογή της ρύθμισης πρέπει επιπλέον ο αριθμός των υπαλλήλων:
α) Να είναι τουλάχιστον δέκα ανά υπηρεσία ή φορέα.
β) Να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων των συγκεκριμένων κλάδων της υπηρεσίας ή του φορέα. Για τον υπολογισμό του 25% προσμετρώνται τόσο οι μόνιμοι όσο και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας.
γ) Να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην οικεία υπηρεσία ή φορέα. Για τον υπολογισμό του 10% προσμετρώνται επίσης οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας κλάδου και ειδικότητας.
Σημειώνεται επίσης ότι για τον υπολογισμό οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα προσμετρηθούν στο προσωπικό των υπηρεσιών υποδοχής στις οποίες έχουν αποσπαστεί και όχι στο προσωπικό των υπηρεσιών από τις οποίες προέρχονται. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας ο ΟΑΕΔ τα νοσοκομεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας.
Εξαιρούνται επίσης:
- Εργαζόμενοι όπου ο σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εργασιακή εφεδρεία.
- Οι εργαζόμενοι των οποίων ο σύζυγος ή το τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
- Οι εργαζόμενοι – ανάπηροι τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι.
- Οι εργαζόμενοι που είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας.
Οι υπάλληλοι που θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα θα μπορούν σε διάστημα ενός έτους είτε να μεταταγούν υποχρεωτικά σε άλλο φορέα με μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης είτε να καλύψουν προσωρινές ανάγκες σε οποιοδήποτε φορέα είτε να υπαχθούν σε προγράμματα επανακατάρτισης. Μετά από 1 χρόνο και αν δεν υπάρξει κάποια από τις παραπάνω δυνατότητες οδηγούνται εκτός Δημοσίου.
Μετατάξεις
Με την εγκύκλιο ανοίγει και ο δρόμος για μαζικές υποχρεωτικές μετατάξεις σε όλο το Δημόσιο. Ανάλογα των αναγκών που παρουσιάζονται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ορίζεται προθεσμία είκοσι ημερών για την υποβολή δηλώσεων υπαλλήλων που επιθυμούν να μεταταχθούν. Οι υπηρεσίες εντός της ίδιας προθεσμίας καταρτίζουν πίνακες με τους υπαλλήλους που διαθέτουν τα προσόντα προς μετάταξη.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια εντός 15 ημερών καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας των προς μετάταξη υπαλλήλων (συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα). Η μετάταξη των εν ενεργεία υπαλλήλων δεν θίγει οποιοδήποτε εργασιακό τους δικαίωμα ωστόσο η μη εμφάνιση του υπαλλήλου στη νέα θέση επισείει τις προβλεπόμενες συνέπειες (υποβιβασμός για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και οριστική απόλυση για όσους είναι ήδη σε διαθεσιμότητα).
Προσλήψεις με το σταγονόμετρο
Τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τις προσλήψεις στο μέλλον. Συγκεκριμένα παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2016 η πρόβλεψη για μία πρόσληψη σε κάθε πέντε αποχωρήσεις ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων μειώνεται κατά 20% για το 2013 σε σχέση με φέτος και αντίστοιχα για το 2014. Για το 2015 και το 2016 κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα περιορίζεται κατά 20% ο συνολικός αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ενώ η ισχύς των πινάκων διοριστέων του ΑΣΕΠ περιορίζεται πλέον σε τρία έτη.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ του Ηλία Μενέκου