Σε ένα νομοσχέδιο οι αλλαγές στη φορολογία

Για εισόδημα-κεφάλαιο: Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι

Σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με το οποίο θα επέρχονται ριζικές ανατροπές.

Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, σε κάθε δε περίπτωση αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και την επίλυση του προβλήματος του χρέους, αν και δεν αποκλείεται το πρώτο βήμα να γίνει λίγο νωρίτερα, την άνοιξη, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση του νέου φόρου μεγάλης περιουσίας.

Ενας φόρος που, όπως ανέφεραν ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα περιλαμβάνει αθροιστικά την αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας που προέρχεται από καταθέσεις, έργα τέχνης κ.ά. Πριν από την επιβολή του νέου φόρου μεγάλης περιουσίας, θα έχει προηγηθεί -όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν»- η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30% ώστε να φθάσουν στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Δεδομένο είναι άλλωστε ότι από τον εν λόγω φόρο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία, ενώ το αφορολόγητο υπολογίζεται στις 200.000 για τον άγαμο και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.

Περιουσιολόγιο

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φοροδοτική ικανότητα όλων των φορολογουμένων θα είναι γνωστή με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από δάνεια, κάρτες, αποζημιώσεις, αυτοκίνητα και σκάφη, μέχρι τα ακίνητα, γεγονός που θα επιτρέψει στο υπ. Οικονομικών να διαμορφώσει και το νέο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής, αλλά και να έχει ουσιαστικότερα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Μοιράσου αυτό το άρθρο