ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Μεσογειακής ∆ιατροφής ΜedDiet για εστιατόρια
Το Επιµελητήριο Μεσσηνίας, συνεργαζόµενο µε µία διακρατική επιστηµονική οµάδα 13 φορέων από 6 µεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτο, Λίβανο και Τυνησία), δηµιούργησε ένα κοινό πρότυπο ποιότητας Μεσογειακής ∆ιατροφής (MedDiet) για εστιατόρια, το οποίο σύντοµα αναµένεται να κατοχυρωθεί σε επίπεδο
Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοδοξώντας να εξαπλωθεί σταδιακά η εφαρµογή του και πέρα από τη Μεσόγειο.
Το «Σήµα Ποιότητας Μεσογειακής ∆ιατροφής MedDiet», απευθύνεται σε εστιατόρια που λειτουργούν καθόλα νόµιµα και έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν προφίλ µεσογειακού εστιατορίου, µε στόχο να υποστηρίξει τα εστιατόρια που παρέχουν αυθεντική Μεσογειακή ∆ιατροφή, µέσω της απόδοσης σε αυτά του Σήµατος Ποιότητας, καθώς και να τα προβάλλει σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας τη συνεισφορά τους στην προώθηση της γνήσιας Μεσογειακής γαστρονοµίας και πολιτιστικής κληρονοµιάς. Το «Σήµα Ποιότητας Μεσογειακής ∆ιατροφής MedDiet» περιλαµβάνει τις
προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα εστιατόρια για την απόκτηση του Σήµατος, καθώς και το σύνολο των οδηγιών, διαδικασιών και απαιτήσεων ελέγχου και πιστοποίησης.
Τα εστιατόρια που θα συµµετάσχουν στη δράση, θα επωφεληθούν από µία ολοκληρωµένη δέσµη υποστηρικτικών υπηρεσιών τόσο πριν όσο και µετά την απόδοση του σήµατος, οι οποίες θα τους προσφερθούν σε αυτή την φάση δωρεάν, δεδοµένου ότι το συνολικό κόστος αυτών θα καλυφθεί από το Επιµελητήριο Μεσσηνίας.
Οι υπηρεσίες αυτές περιλαµβάνουν:
• Εξειδικευµένη εκπαιδευτική και συµβουλευτική υποστήριξη για την πρακτική εφαρµογή του Σήµατος Ποιότητας αλλά και των αρχών Μεσογειακής ∆ιατροφής, προκειµένου να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση και η µακροχρόνια εφαρµογή της ετικέτας.
• Ειδικά διαµορφωµένο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι προϊόν εργασίας µίας καταξιωµένης διεθνούς επιστηµονικής επιτροπής.
• Υποστήριξη των εστιατορίων για την εφαρµογή της Μεσογειακής ∆ιατροφής και των κανόνων του Σήµατος για να επιτευχθεί η χρήση του.
• Σύγχρονα επικοινωνιακά εργαλεία που ενισχύουν την αναγνωσιµότητα των εστιατορίων ως χώρων εστίασης, που έχουν πιστοποιηθεί σύµφωνα µε το Σήµα Μεσογειακής ∆ιατροφής MedDiet.
• Ολοκληρωµένη διαφηµιστική προβολή σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο µέσω διαδικτύου και των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς
και µέσω των ΜΜΕ µε την προώθηση σχετικών δηµοσιευµάτων.
• Προβολή των βασικών πληροφοριών επικοινωνίας, πρόσβασης και γεωεντοπισµού των πιστοποιηµένων εστιατορίων διεθνώς, µέσω της ειδικής ιστοσελίδας του «Σήµατος Ποιότητας Μεσογειακής ∆ιατροφής (ΜedDiet)» για εστιατόρια, η οποία θα συνδεθεί και µε άλλες ιστοσελίδες και δραστηριότητες. Αναµφισβήτητα, τα εστιατόρια που θα πιστοποιηθούν θα έχουν πολλαπλά οφέλη και
σηµαντικά συγκριτικά πλεονεκτήµατα µέσω της διαφοροποίησής τους και της ανάδειξης τους σε χώρους “αυθεντικής τοπικής µεσογειακής γαστρονοµίας και κουλτούρας¨, της ενίσχυσης της αναγνωσιµότητας και της ελκυστικότητας τους από
την πιστοποίησή τους µε ένα διεθνούς εµβέλειας σήµα ποιότητας, την εξειδικευµένη διαφήµισή τους αλλά και τη συνολική προβολή και διάδοση του Σήµατος Ποιότητας Μεσογειακής ∆ιατροφής (MedDiet), καθώς και τη δυνατότητα σύνδεσης τους µε άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις (π.χ. τουριστικές, θεµατικές, πολιτιστικές,
γαστρονοµικές κ.λπ.). Εξίσου σηµαντικά αναµένεται να είναι και τα οφέλη για την τοπική οικονοµία συνολικά, µε σηµαντικότερα, την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης και την ανάδειξη µίας νέας
κατηγορίας «µεσογειακών εστιατορίων», την αύξηση της διείσδυσης και κατανάλωσης των τοπικών αγρό-διατροφικών προϊόντων, ως βασικά συστατικά της τοπικής
Μεσογειακής κουζίνας και την ενδυνάµωση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος µε τη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών και τη σύνδεσή τους µε την τοπική κουλτούρα, γαστρονοµία και αγροτοδιατροφική παράδοση. Tέλος, οι καταναλωτές θα
έχουν τη δυνατότητα να απολαµβάνουν περισσότερο υγιεινά γεύµατα, βασισµένα στις αρχές και τις παραδόσεις της τοπικής µεσογειακής διατροφής, καθώς και στις πρώτες
ύλες και τα προϊόντα του τόπου. Το έργο MedDiet, αποτελεί έργο στρατηγικής σηµασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υλοποιείται από διεθνή οµάδα 13 εταίρων από 6 µεσογειακές χώρες, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιταλία, το Λίβανο, την Ισπανία και την Τυνησία µε τη συγχρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ποσοστό 90% και εθνικών πόρων (10%).
Το Επιµελητήριο Μεσσηνίας στα πλαίσια των στόχων και των ενεργειών του, για τη στήριξη της τοπικής
επιχειρηµατικής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, συµµετέχει στο σχεδιασµό και
υλοποίηση του εν λόγω έργου από το 2011, µε αφορµή την αναγνώριση της Μεσογειακής ∆ιατροφής ως
άυλης πολιτιστικής κληρονοµιάς της ανθρωπότητας, από την UNESCO.
Για να δείτε την Αίτηση συμμέτοχης κάντε κλίκ εδώ