Συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Εύβοιας με τον υποψήφιο Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

.Παρόντες στη συνάντηση από το Επιμελητήριο Εύβοιας, ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Ευάγγελος Κούκουζας, η Γ.Γ. κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη και τα Μέλη του ΔΣ, κ. Λαλανίτης Ιωάννης, κ. Φρουδαράκης Ιωάννης, κ. Μαραγκός Ιωάννης. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο κ. Σπύρος Γεροντίτης Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας στην ΕΣΕΕ, ο κ. Βασίλειος Στεφανής Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων στο Λευκαντί, ο κ. Νικόλαος Φατούσης Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερέτριας και ο τ. Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Χαράλαμπος Μανιάτης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας μέσα στο συνολικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας αλλά και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εύβοια ως νομός. Πιο συγκεκριμένα, oκ. Ευάγ. Κούκουζας, έθεσε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη θέματα όπως : Τα προβλήματα των εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών και ιδιαίτερα αυτά των εισαγωγών και των εξαγωγών. Το ασταθές και συνεχώς επιδεινούμενο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας την ανάγκη εξορθολογισμού της φορολογίας εισοδήματος και των φορολογικών συντελεστών. Τη συνετή διαχείριση των κόκκινων δανείων με την υλοποίησησυμβιβαστικής λύσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέτρα του Κ.Π.Δ. που αφορούν τους πλειστηριασμούς, το δικαίωμα της επαγγελματικής στέγης και τις εμπορικές μισθώσεις. Την ανεργία και την διαφυγή στο εξωτερικό επενδύσεων αλλά και επιστημονικού κεφαλαίου. Την προστασία των επιχειρήσεων που δημιούργησαν υποχρεώσεις και οφειλές μετά το 2010 και λόγω της οικονομικής κρίσης. Την πλήρη και ευέλικτη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Την κατάργηση του ΦΠΑ στην παιδεία κλπ. Επιπλέον ο κ. Κούκουζας αφού κατέθεσε διάφορες προτάσεις κυρίως για το Ασφαλιστικό Σύστημα, τον Τειρεσία και την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογράμμισε την ανάγκη παροχής κινήτρων για επενδύσεις,την ανάγκη προστασίας της μικρομεσαίας τάξης και της νεολαίας και ζήτησε την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής με σκοπό την κάθαρση και την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια επί μέρους ζητήματαανέπτυξαν μεταξύ άλλων : Η κα Παρ. Αγιοστρατίτη (σχεδιασμός και υλοποίηση εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας, ασφαλιστικό σύστημα, συνεταιριστικές τράπεζες κλπ). Ο κ. Ιωαν. Λαλανίτης (Επιμελητηριακός θεσμός,Αναπτυξιακός Νόμος, προσανατολισμός του Αγροτικού Τομέα της χώρας στην εξωστρέφεια, υλοποίηση Εθνικού σχεδίου ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα, υλοποίηση προγράμματος ανάπτυξης της Μεταποίησης στην Εύβοια, Χωροταξικό κλπ). Ο κ. Ιωαν. Φρουδαράκης (Αξιοποίηση των Επιμελητηρίων, ανάπτυξη πολιτικών και επενδύσεων για την ανάπτυξη της Εύβοιας ως νομού επιπλέον αποδυναμωμένου από την αποβιομηχάνιση, την έλλειψη οργανωμένων υποδομών, την ανυπαρξία οδικού δικτύου, κλπ). Ο κ. Βασ. Στεφανής (θέματα για τον τουρισμό στην Εύβοια). Ο κ. Σπυρ. Γεροντίτης (θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ).

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε σε πολλά από τα ανωτέρω θέματα, εκθέτοντας τις απόψεις του. Αναλύοντας συνολικά το σημερινό περιβάλλον της χώρας αλλά αυτό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι το άμεσο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση του οικονομικού πλαισίου και των προοπτικών του μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης και προώθησης των υγιών δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μέσα από πρωτοβουλίες ανάπτυξης των επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι ο πλούτος παράγεται μόνο μέσα από το επιχειρείν και όχι μέσα από την υπέρμετρη επιβολή φόρων επί δικαίων και αδίκων. Εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στο έργο των Επιμελητηρίων αναφέροντας ότι με την εποικοδομητική τους συνεργασία με την Πολιτεία μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ελληνικού παραγωγικού ιστού και να αποτελέσουν βασικότατο παράγοντα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Ακολούθως αφού χαρακτήρισε την Εύβοια ως ένα τόπο εκπληκτικής ομορφιάς που παραμένει ανεκμετάλλευτος δεσμεύτηκε για την συμβολή του σε κάθε ευκαιρία αξιοποίησης της. Τέλος υπογράμμισε ότι μέλημα του είναι να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ όσον αφορά την παράταξη που εκπροσωπεί ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε όποια αλλαγή σκηνικού χρειάζεται για την δημιουργική ανασυγκρότηση της.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

3 Νοεμβρίου, 2013|Εκδηλώσεις - Ημερίδες|

Μοιράσου αυτό το άρθρο