Συνεδρίασε στις 3 Οκτωβρίου το Δ.Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.
Συνεδρίασε στις 3 Οκτωβρίου 2008 το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ευβοίας σε τακτική συνεδρίαση.
Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν:
1. Επικύρωση Πρακτικών
2. Επιχορήγηση Ταμείου Αλληλοβοηθείας
3. Απόσπαση Υπαλλήλου
4. Συνεδρίαση Γ.Σ. Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών στην Χαλκίδα
5. Ανακοινώσεις
Στην συνεδρίαση παρέστη και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γεώργιος Κασιμάτης ο οποίος και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα όπως:
• Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
• Το πρόγραμμα τουρισμού action plan
• Ο προϋπολογισμός του Κράτους που κατατέθηκε στην Βουλή
Μετά τις αναφορές του κ. Κασιμάτη ακολούθησε διάλογος και υποβλήθηκαν ερωτήσεις στις οποίες και απάντησε ο κ. Κασιμάτης.
Από τα όσα ειπώθηκαν στον διάλογο σημειώνουμε τα εξής:
1. Θα γίνουν ενέργειες ώστε όλοι οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ να φύγουν από το ΙΚΑ και να επανέλθουν στο φυσικό τους ταμείο για περίθαλψη δηλαδή στον ΟΑΕΕ
2. Θα δημιουργηθεί μία Πανελλαδική Επιτροπή Τουρισμού και αυτή θα έχει έδρα την Χαλκίδα
3. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι θέμα χρόνου και μόνο δεδομένου ότι ήδη η Ελλάδα σύρεται ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί ακριβώς δε ενήργησε ώστε να υπάρξει αυτή η απελευθέρωση.
Ειδικά για την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων σημειώνουμε ότι σε πρώτη φάση αφορά τα εξής επαγγέλματα :
• Δικηγόροι
• Συμβολαιογράφοι
• Μηχανικοί – Αρχιτέκτονες
• Φαρμακοποιοί
• Λογιστές
• Οδοντίατροι
• Ιδιοκτήτες Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης και Ταξιτζήδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί από τον Απρίλιο μήνα ομάδα εργασίας όπου στόχος της ομάδας είναι «να προσδιορίσει τους υπάρχοντες περιορισμούς στον ανταγωνισμό να αξιολογήσει τον βαθμό στον οποίο αυτοί δικαιολογούνται από το δημόσιο συμφέρον ή άλλες οικονομικές παραμέτρους και να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να εξασφαλισθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση».
Στα παραπάνω επαγγέλματα σήμερα υπάρχουν προνόμια τα οποία διερευνάται κατά πόσο μειώνουν τον ανταγωνισμό:
*Στους δικηγόρους το κράτος καθορίζει τις κατώτατες τιμές των δικαστικών παραστάσεων. Η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται μόνο εφόσον πιστοποιηθεί η πληρωμή των δικηγόρων ενώ είναι υποχρεωτική η παρουσία τους και στην υπογραφή των συμβολαίων.
*Στους συμβολαιογράφους οι αμοιβές επίσης ορίζονται από το κράτος. Επιπροσθέτως ο νόμος καθορίζει ότι σε κάθε περιφέρεια της χώρας οι άδειες άσκησης επαγγέλματος είναι συγκεκριμένες και δεν δύναται να αυξηθούν πάνω από έναν ορισμένο αριθμό.
*Στους μηχανικούς και στους αρχιτέκτονες οι αμοιβές ορίζονται από το κράτος ενώ η έκδοση αδειών κατασκευών γίνεται μόνο εφόσον πιστοποιηθεί η πληρωμή της αμοιβής τους.
*Στους φαρμακοποιούς υπάρχουν περιορισμοί στο άνοιγμα των φαρμακείων ανάλογα με τον πληθυσμό ενώ υπάρχουν σταθερά ποσοστά κέρδους.
*Στους οδοντιάτρους ορίζονται οι κατώτατες αμοιβές από τους συλλόγους.
*Το επάγγελμα του λογιστή το ασκούν μόνο οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών που είναι και μέλη των τοπικών επιμελητηρίων.
*Στα ταξί ο αριθμός των αδειών είναι συγκεκριμένος για κάθε περιοχή ενώ περιορισμοί υπάρχουν και στα δημόσιας χρήσης φορτηγά.