Τέσσερις ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ

Το μείζον πρόβλημα της δραματικής απώλειας εσόδων του ΟΑΕΕ, που σήμερα αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και η εξεύρεση λύσεων για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών ήταν τα βασικά θέματα των συναντήσεων που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Η κατάσταση στο δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας είναι εκρηκτική, αφού εκτός από το ιλιγγιώδες ποσό των 8 δισ. ευρώ απλήρωτων ασφαλιστικών οφειλών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σχεδόν ο ένας στους δύο ασφαλισμένους του Ταμείου είναι οφειλέτης εισφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης του οργανισμού, από τους 750.000 ασφαλισμένους οι 350.000 χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές (στοιχεία Δεκεμβρίου 2015).

Μετά το τέλος της συνάντησης ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι θα προωθήσει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή τροπολογίες με τις οποίες θα διευκολυνθούν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει στις εξής ρυθμίσεις:

α)Θα αποποινικοποιηθούν οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.

β)Θα υπάρξει ρύθμιση που θα προβλέπει αύξηση των προαιρετικών κλάσεων ασφάλισης από δύο που είναι σήμερα σε τρεις ή τέσσερις. Ετσι θα μπορέσουν χιλιάδες οφειλέτες να επιλέξουν «φθηνότερα μηνιαία ασφάλιστρα».

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι αν αυξηθούν οι ασφαλιστικές κλάσεις στον ΟΑΕΕ, θα εισρεύσουν στο Ταμείο έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

γ)Θα υπάρξει ρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

δ)Θα υπάρξει ρύθμιση που θα προβλέπει ότι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που χρωστούν στο Ταμείο περισσότερα από 20.000 ευρώ σε ασφαλιστικές οφειλές.

Σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι για να πάρει σύνταξη ένας ασφαλισμένος που χρωστά περισσότερα από 20.000 ευρώ σε ασφαλιστικές οφειλές, θα πρέπει να αποπληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να το αποπληρώσει μέσα από τη διαδικασία των μηνιαίων παρακρατήσεων της σύνταξής του.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν στη σύνταξη χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ, οι οποίοι λόγω της κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του χρέους που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Στρατούλης δήλωσε ότι «οι τέσσερις αυτές ρυθμίσεις θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες και θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης και των μνημονιακών νόμων είναι εγκλωβισμένοι και ανασφάλιστοι».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ζήτησε μεταξύ άλλων «να σταματήσουν οι κατασχέσεις σε βάρος των οφειλετών, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος, όσο διαρκεί, να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ του ΟΑΕΕ».

Επίσης ο κ. Καββαθάς παρέδωσε και αυτός υπόμνημα με τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται η ανάγκη για επαρκή κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας και δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές.

Ειδικότερα, οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ προβλέπουν μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:

* Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως εξ ορισμού πηγάζει από τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

* Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.

* Εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Η εξέλιξη των δεικτών απασχόλησης την τελευταία τριετία υποδηλώνει ότι η εργασία δεν μπορεί πλέον να σηκώσει στον ίδιο βαθμό το κύριο βάρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, των παροχών πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

* «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.

* Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δύο επόμενα έτη, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται ότι, με την ενεργοποίηση των μισών οφειλετών του Οργανισμού, μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Ειδική μέριμνα για οφειλές και υπερήλικες

Στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τον ΟΑΕΕ συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα εξής:

* Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 ευρώ (=30 κατώτατες συντάξεις του Οργανισμού συν προσαυξήσεις και τέλη), που είναι σήμερα, στα 40.000 ευρώ, με παράλληλη διόρθωση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ σχετικά με τον αριθμό των 30 μηνιαίων κατώτατων συντάξεων, που είναι σήμερα, στις 80 κατώτατες συντάξεις.

* Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, οι οποίοι, έχοντας οφειλή άνω των 20.000 ευρώ, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

* Δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές

Μοιράσου αυτό το άρθρο