Το Επιμελητήριο Εύβοιας γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυση του. Θύμισε και τίμησε την ιστορία του και το ένδοξο παρελθόν του

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και Φορέων από όλη την επικράτεια της χώρας, γιορτάστηκαν τα 90 Χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου Εύβοιας. Οι επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 9-11 Ιουνίουτίμησαν τηδράση και την προσφορά του Φορέα στην τοπική επιχειρηματικότητα και στην τοπική οικονομίααπό το 1933 έως σήμερα.  

Η έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων έλαβε χώρα την Παρασκευή 9 Ιουνίου στο Επιμελητήριο Εύβοιας, με την παρουσία μεταξύ άλλων,του πρώην Υπουργού Οικονομικών και υποψήφιου Βουλευτή, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Ιωάννη Μασούτη, των Μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ, (κ. Ιορδάνη Τσώτσου Α’ Αντιπρόεδρου, κ. Παύλου Ραβάνη Β’ Αντιπρόεδρου, κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου Γ’ Αντιπρόεδρου, κ. Ιωάννη  Βουτσινά Ε’ Αντιπρόεδρου, κ. Παναγιώτη Αγνιάδη Γενικόυ Γραμματέα, κ. Βασίλειου Γιαγιάκου Οικονομικού Επόπτη, κ. Εμμανουήλ Αλιφιεράκη Υπεύθυνου ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, κ. Φώτιου Δαμούλου Υπεύθυνου Έρευνας & Ανάπτυξης κ. Στέφανου Γεωργιάδης Υπεύθυνου Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων), Εκπροσώπων από το σύνολο σχεδόν της Επιμελητηριακής ελληνικής κοινότητας, του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά, του Προέδρου του ΣΒΣΕ κ. Πάνου Λώλου,του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εύβοιας κ. Γιώργου Κελαΐδίτη, του Προέδρου του ΟΛΝΕ ΑΕ κ. Σπύρου Γεροντίτη, του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας εξωστρέφειας Στερεάς Κ. Ευάγγελου Κούκουζα, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Επικοινωνιών κ. Δημητρίου Βουρδάνου, του Εντεταλμένου Σύμβουλου Θεμάτων Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Γαλάνη, του Εντεταλμένου Σύμβουλου Θεμάτων Τουρισμού, Αθλητισμού και Εθελοντισμού κ. Ηλία Μπουρμά, της Δημάρχου Δήμου Χαλκιδέων κας Έλενας Βάκα, Μελών της ΔΕ και του ΔΣ του Φορέα, Εκπροσώπων των Παραγωγικών Τάξεων.

Την έναρξη της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων προλόγισαν :

Oπρώην Υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας,ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στις κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 χρόνια καθώς και στους στόχους και στις νέες μελλοντικές προκλήσεις. Ο Προέδρος της ΚΕΕΕ κ. Ιωάννης Μασούτης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης ενός περιβάλλοντος που θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, θα επιτρέπει στόχους του επιχειρείν και σχέδια για το μέλλον θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση, το καλό κλίμα, το ανθρώπινο δυναμικό. Ένα περιβάλλον πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γεροντίτης ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της Χαλκίδας του χθες και του σήμερα, καθώς και στην ιστορική διαδρομή του ευβοϊκού επιχειρείν.

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχές απεύθυναν:

Ο Προέδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του ΣΒΣΕ κ. Πάνος Λώλος, οΠεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, η Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης και η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα Έλενα Βάκα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, έλαβαν χώρα :

Διευρυμένη Συνεδρίαση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ.

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Εύβοιας και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας – δια των Προέδρων αυτών, κου Ιωάννη Γεροντίτη και κου Αριστοτέλη Μπασδάνη – με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς προόδου και βελτίωσης των συνθηκών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας των δύο Νομών.

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών– δια του Προέδρου του ΣΒΣΕ κου Πάνου Λώλου, και του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, κου Διονύση Ξενάκη, με σκοπό την συνεργασία των δύο Φορέων στα εξής πεδία Δράσης: 1: «Δημιουργία σταθερών μηχανισμών διασύνδεσης του ΕΚΠΑ με την Ελληνική Βιομηχανία» 2: «Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ΕΚΠΑ και Ελληνικής Βιομηχανίας» 3: «Καινοτομία, εφαρμοσμένη έρευνα και επιχειρηματικότητα».

Ονοματοδοσία της αίθουσας Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας σε αίθουσα Κωνσταντίνου Καράκωστα,σεαναγνώριση και προς Τιμήν του έργου του ως Πρώτου Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας κατά το διάστημα 24/10/1934 έως  21/05/1940. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Ιωάννης Γεροντίτης και οι πρώην πρόεδροι του Φορέα, κ.κ. Γαληνός Λαουτάρης και Ευάγγελος Σταύρου.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 10 Ιουνίου, έλαβε χώρα η κεντρική επετειακή δεξίωση στην προβλήτα “ Κύκνου στην Βοιωτική ακτή της πόλης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο παρουσίασης της ιστορίας του Επιμελητηρίου.   

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Προέδρου του Φορέα κ. Ιωάννη Γεροντίτη,ο οποίος παρουσίασε τους προέδρους που έγραψαν διαδοχικά την ιστορία του Επιμελητηρίου, αναφέροντας το ιδιαίτερο έργο του καθενός. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε χαρακτηριστικά : “ Tην ιστορία και τις διαδρομές τις χαράσσουν και τις πραγματοποιούν οι άνθρωποι. Αυτοί που μπαίνουνε μπροστά και καταθέτουν την ψυχή τους, κάνοντας πολλές φορές προσωπικές θυσίες, αφήνοντας ο καθένας την ξεχωριστή του σελίδα και ένα προσωπικό πολύ σπουδαίο μερίδιο προσφοράς ”.  Ακολούθως ο κ. Ιωάννης Γεροντίτης παρουσίασε το προφίλ του Επιμελητηρίου σήμερα, ενός Φορέα που παράγει ένα συλλογικό και στοχευμένο έργο για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για την ευβοϊκή επιχειρηματικότητα, μέσα από τον διαρκή εκσυγχρονισμό του, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στη συνέχειατης εκδήλωσης το Επιμελητήριο απένειμε τιμητικές διακρίσεις :

Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Συγκρότημα Ευρίπουγια τη μέγιστη συμβολή του Συγκροτήματος Ευρίπου – με οποιαδήποτε μορφή και αν λειτουργούσε – εδώ και 40 χρόνια – στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και ερευνητικού έργου ικανοποιώντας τις ανάγκες στελέχωσης των ντόπιων επιχειρήσεων μας. Την Τιμητική πλακέτα απένειμεστην Αντιπρύτανη κα Χαρά Σπηλιοπούλου, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης.  

Στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδαςγια την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια μας και δη στην Εύβοια, στη στήριξη και ενδυνάμωση της απασχόλησης στο Νομό μας και στην ενθάρρυνση και ουσιαστική ενίσχυση των πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου μας, με προεξάρχουσα την επαναλειτουργία και εκσυγχρονισμό της Τεχνικής Σχολής “Δημοκρίτου”. Την Τιμητική πλακέτα απένειμε στον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Πάνο Λώλο,η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα Έλενα Βάκα.

Στο Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό, InternationalOrthodoxChristianCharities– IOCCγια την ανιδιοτελή και μεγίστης σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια που πρόσφερε ο Οργανισμός με πολλαπλούς τρόπους, στους πυρόπληκτους δήμους της Βόρειας Εύβοιας, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021.Την Τιμητική πλακέτα απένειμε στονεκπρόσωπο του IOCCστην Ελλάδα, Δρ. Πάνο Κατσαμπάνη, ο Μητροπολίτης Χαλκίδας – Ιστιαίας – Β. Σποράδων, σεβασμιότατος κ. Χρυσόστομος. Επίσης Τιμητική πλακέτα απένειμε στον IOCCγια τους ίδιους λόγους και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαΐδίτης.

Στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδοςγια τον άκρως εποικοδομητικό,  συμβουλευτικό και παρεμβατικό έργο της, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, για την αμέριστη στήριξη της σε κάθε πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μας, τόσο για την επίλυση καίριων θεμάτων που “δοκίμασαν” τον Νομό μας και τις τοπικές μας κοινωνίες, όσο και για την πολυεπίπεδη πρόοδο του. Την Τιμητική πλακέτα απένειμε στον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Ιορδάνη Τσώτσο, ο Βουλευτής Εύβοιας κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Στον κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, (Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε.Ε.Ε, Προέδρο του Π.Ε.Σ. Στερεάς Ελλάδας, Προέδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας) για τηνμακροχρόνια και πολύτιμη προσφορά του στους σκοπούς του Επιμελητηριακού Θεσμού. Την Τιμητική πλακέτα απένειμε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. 

Στον κ. Μελέτη Μανώλη, για την μακροχρόνια προσφορά του στην υπηρεσία του Επιμελητηρίου από την θέση του Διευθυντή.Την Τιμητική πλακέτα απένειμε ο κ. Μιχάλης Γιάγκας, Πρόεδρος της Ο.Σ.Υ.Ε.

Τιμητικές διακρίσεις απένειμε και η ΚΕΕΕ : 

Στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννη Γεροντίτη – ως πρώτου τη τάξη εκπροσώπου του Επιμελητήριου – με αφορμή των εορτασμό των 90 χρόνων προσφοράς του Φορέα. Την Τιμητική πλακέτα απένειμεο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Ιορδάνης Τσώτσος. Επίσης Τιμητική πλακέτα απένειμε στον Προέδρο του Επιμελητηρίου ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν δια του Προέδρου του Ομίλου κ. Δημητρίου Συξέρη και του Α’ Αντιπρόεδρου κ. Παντελή Λεγάτου.

Στους πρώην Προέδρους του Επιμελητηρίου κ.κ. Μιχάλη Σίδερη και Ευάγγελο Σταύρου, για την μεγάλη και πολυετή προσφορά τους στον Επιμελητηριακό Θεσμό. Τις Τιμητικές πλακέτες απένειμαν αντίστοιχα, ο κ. Εμμανουήλ ΑλιφιεράκηςΥπεύθυνος ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων της ΚΕΕΕ και ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου Γ΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Την κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου τίμησαν πέραν – σχεδόν όλων – των ανωτέρω και ανάμεσα σε πολλούς καιηΓενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Χριστιάννα Καλογήρου, oΔιοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Τακόπουλος (υποστράτηγος), ο Λιμενάρχης Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Φλουρής (πλοίαρχος), oΑστυνομικός Διευθυντής Αστ. Διευθ. Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Αγιοσοφίτης, oυποψήφιος βουλευτής κ. Βασίλειος Αρμόνης, η υποψήφια βουλευτής κα Κωνσταντίνα Καραμπατσόλη, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Καθημερινότητας, Γεωτεχνικής και Πρασίνου κ. Γεώργιος Πάνος, ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων Αυτεπιστασίας κ. Βασίλειος Γουρνής, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κα Δήμητρα Σακελλαράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ευβοίας κ. Ηλίας Θαλάσσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) κ. Ιωάννης Βαφειαδάκης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ευβοίας (ΤΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Λάππας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτριος Γκίκας.

Κατά το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων το Επιμελητήριο Εύβοιας ξενάγησε τους φιλοξενούμενους – εκπροσώπους από σχεδόν όλα τα Επιμελητήρια της χώρας – στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μνημεία, όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρέθουσας, στο Φρούριο Καράμπαμπα, στο Πολεμικό Μουσείο καθώς και στην παλαιά γέφυρα για την παρουσίαση και ανάδειξη του Παλιρροιακού φαινομένου, με στόχο όλων την ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης μας, μέσα από την προβολή των μοναδικών φυσικών, ιστορικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της.

Το Επιμελητήριο προσέφερε στους φιλοξενούμενους από ένα καλάθι με αντιπροσωπευτικά προϊόντα δείγματα της ευβοϊκής παραγωγικής επιχειρηματικότητας, τα οποία πολύ ευγενικά χορήγησαν οι εξής επιχειρήσεις : ASKADAFARM, ALMADAA.E., LYKOSWINERYIKE, SEPTEMΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Ο.Ε., SPYROPOULOSFAMILY, STAYIAFARMIKE, V. ROUBISΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε., ΔΙΡΦΥΣ Α.Ε., Ε. & Δ. ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε., ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ ΑΒΕΕ, ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΘΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ ΙΚΕ, ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε., ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Ε., ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Ι.Γ. ΙΚΕ, ΣΥΚΟΒΑΡΗΣ ΜΕΤΟΧΙ, ΥΙΟΙ Δ. ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ Ο.Ε.

Το Επιμελητήριο εκφράζει θερμές ευχαριστίες τόσο στους ανωτέρω χορηγούς όσο και στους υποστηρικτές των επετειακών εκδηλώσεων που ήταν οι εξής : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΕΕΕ, ΣΒΣΕ, ΟΛΝΕ, EUROBANK, ΓΣΕΒΕΕ, ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ, ΣΑΝΚΕ ΜΕΠΕ, ΔΙΡΦΥΣ Α.Ε, MyKTEOΟΜΙΛΟΣ Μ.Γ. ΘΑΛΑΣΣΗ.

Μοιράσου αυτό το άρθρο