Το σχέδιο για επιβολή ενιαίου φόρου σε κατοικίες οικόπεδα αγροτεμάχια.

Εναν ενιαίο φόρο θα πληρώνουν ετησίως από το 2013 όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών επαγγελματικών ακινήτων και οικοπέδων. Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο και για τα αγροτεμάχια που κατέχουν. Από τον νέο φόρο φαίνεται πως δεν θα εξαιρεθούν τελικά όλοι οι αγρότες ενώ τα αγροτεμάχια και τα λοιπά εκτός σχεδίου ακίνητα εξετάζεται να φορολογηθούν ξεχωριστά.

Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ενώ τα έσοδα που θα πρέπει να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Όσα δηλαδή αποδίδουν και οι δύο φόροι αφού το οικονομικό επιτελείο κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας κινείται στη λογική του ισοδυνάμου αποτελέσματος.

Επιτροπή
Το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων τα αφορολόγητα όρια και τις εξαιρέσεις εξετάσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση (Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά). Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά να επεκταθεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός σε όλη την επικράτεια.

Στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι εναλλακτικοί τρόποι διεύρυνσης της φορολογικής βάσης των ακινήτων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν τα εξής:

Δύο σενάρια
Οι προτάσεις για το αφορολόγητο όριο

Για το αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας εξετάζονται δύο προτάσεις:

Μείωση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΑΠ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας.

Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογουμένου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.). Από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να υπόκειται σε φόρο.

Σημειώνεται ότι σήμερα το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ επιβάλλεται σε όλα τα δομημένα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ενώ ο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Αγροτεμάχια: Στόχος να εξαιρεθούν οι καλλιέργειες
Ξεχωριστός φόρος ανάλογα με τα τεραγωνικά μέτρα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ενός ξεχωριστού φόρου στα αγροτεμάχια. Όπως διαπίστωσε το υπουργείο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ορθά και έγκαιρα ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εδαφικών εκτάσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2012 με συνέπεια να θεωρείται προς το παρόν αδύνατη πρακτικά η ένταξη των συγκεκριμένων ακινήτων στον ενιαίο φόρο.

Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται έστω και προσωρινά τα συγκεκριμένα ακίνητα να φορολογούνται ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί από τους φορολογούμενους στο έντυπο Ε9. Τέτοια χαρακτηριστικά τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός αγροτεμάχιο βοσκότοπος κ.λπ.) η απόστασή της από τη θάλασσα το εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα.

Υπάρχει σκέψη να μην εξαιρεθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να ισχύσουν συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησής τους όπως να εφαρμοστεί σχετική κλίμακα ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν. Σε κάθε περίπτωση στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.

Τα πλήρη σχέδια των νέων ρυθμίσεων για τη φορολόγηση των αγρών των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλεως καθώς και για την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων τις κληρονομιές δωρεές και γονικές παροχές.

Νέα κλίμακα
Συντελεστές από 01% έως 4%

Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων θυμίζει κατά πολύ αυτή του ΦΑΠ. Θα έχει πολλά κλιμάκια ενώ στις σκέψεις της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι συντελεστές να ξεκινούν από 01% και να φθάνουν ενδεχομένως ακόμη και μέχρι 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα

1. Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας. Δύο προτάσεις:

•Αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας.
•Αφορολόγητο για μια κατοικία μέχρι ένα όριο αξίας και μέχρι ένα όριο επιφάνειας.

2. Νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστές από 01% έως και 3% ή 4%.

3. Αγροτεμάχια. Ξεχωριστός φόρος ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους ακινήτων.

4. Αγρότες: Σκέψεις να μην εξαιρεθούν όλοι οι κατ΄επάγγελμα αγρότες.

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑΤης Μαρίας Βουργάνα

Μοιράσου αυτό το άρθρο