Υπ.Οικονομικών: Plan B για ενίσχυση ταμειακών διαθεσίμων.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου πριν από το Σεπτέμβριο οπότε και αναμένεται να αποφασιστεί από την τρόικα εάν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δάνειου ύψους 31 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες:

1. Σύμφωνα με πληροφορίες εξασφαλίστηκε η έγκριση της τρόικας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλαράκι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Έτσι το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί προσωρινά 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

2. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποδέσμευσε στα τέλη Ιουνίου το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου. Αντί να δοθούν από το ποσό αυτό εφάπαξ 900 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό στήριξης (ESM) συμφωνήθηκε η εν λόγω υποχρέωση να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 450 εκατ. ευρώ με πρώτη τον Ιούλιο και δεύτερη τον Οκτώβριο. Έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα τονώθηκαν με 550 εκατ. ευρώ αντί για μόλις 100 εκατ. ευρώ.

3. Το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να αντλεί ρευστότητα μέσω εντόκων γραμματίων ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα σε περισσότερες εκδόσεις πέραν των προγραμματισμένων.
Το λεγόμενο «σχέδιο Β» ίσως απαιτήσει και τη συνδρομή της τρόικας η οποία θα κληθεί να χορηγήσει στην Ελλάδα ένα «ενδιάμεσο» δάνειο προς την Ελλάδα με το οποίο η χώρα μας θα αποπληρώσει ομόλογα τα οποία λήγουν μέσα στον Αύγουστο.

Στις 20 Αυγούστου λήγουν δύο ομόλογα αξίας 550 εκατ. ευρώ και 26 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην περίπτωση που δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την κάλυψη των παραπάνω λήξεων.
Εναλλακτικά θα μπορούσε να ζητηθεί και η προσωρινή διευκόλυνση της κυβέρνησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εφόσον βέβαια βρεθεί νομική οδός που να επιτρέπει στο ταμείο κάτι τέτοιο.
Η έσχατη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ολική παύση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου διαδικασία η οποία υπολογίζεται να αυξήσει τις οφειλές στα 8 δισ. ευρώ από 68 δισ. που ήταν το Μάιο.

Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τις τελευταίες ημέρες που θα αποτελέσουν τη βάση της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των ελεγκτών που καταφτάνουν την Τετάρτη στην Αθήνα είναι καταλυτικά. Η ύφεση στη χώρα μας θα ξεπεράσει εφέτος το 7% ενώ ο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα φτάνει και αυτό σχεδόν στο 7% του ΑΕΠ με προφανή κίνδυνο να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να λάβει και νέα συμπληρωματικά μέτρα.

ΠΗΓΗ ΕΞΠΡΕΣ

Μοιράσου αυτό το άρθρο