Υπάρχει δυνατότητα επιδόματος ανεργίας απο ΟΑΕΔ για εμπόρους για εμπόρους και επαγγελματίες

Τη δυνατότητα να λάβουν έμποροι και επαγγελματίες οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν κλείσει το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ επισήμανε με δηλώσεις του το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και οικον. επόπτης του Επιμελητηρίου Ηλείας Χρήστος Χριστόπουλος. Όπως τόνισε για το θέμα αυτό υπάρχει έτοιμη υπουργική απόφαση και για το λόγο αυτό ενεργοποιείται στον ΟΑΕΔ Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ήδη παρακρατείται εισφορά 10 ευρώ το μήνα για τον συγκεκριμένο λογαριασμό προκειμένου το ποσό που συγκεντρώνεται να λειτουργήσει ως βοήθημα για τους ανθρώπους της αγοράς που λόγω της κρίσης έμειναν χωρίς δουλειά.
Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ότι γίνεται έτσι ένα βήμα ώστε να αποκατασταθεί μια αδικία σε βάρος μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών και ανέφερε ότι το Επιμελητήριο μπορεί να ενημερώσει και να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους για τις διαδικασίες που απαιτούνται σχετικά με την καταβολή του παραπάνω επιδόματος. Σημειώνεται ότι το επίδομα θα καταβάλλεται από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο και θα είναι κατ’Α ελάχιστο 360 ευρώ το μήνα για το πρώτο τουλάχιστον τρίμηνο.
Οι προϋποθέσεις:
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται πάντως στις προϋποθέσεις και ειδικότερα:
– Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία έτη ασφάλισης στον ασφαλιστικό του φορέα κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.
– Να έχει καταβάλει εισφορά για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας εφόσον διακόπτει τη δραστηριότητά του από 1-1-2012 Για όσους διακόπτουν τη δραστηριότητα από 1-1-2013 η καταβολή εισφοράς θα πρέπει να είναι δύο έτη και για όσους διακόπτουν από 1-1-2014 και εφεξής καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.
– Το συνολικό ατομικό ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 45.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα αντιστοίχως αθροιστικά τα 85.000 ευρώ.
– Να έχει διακόψει το επάγγελμα στη ΔΟΥ για τρεις τουλάχιστον μήνες.
– Να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην λαμβάνει σύνταξη.
– Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρηση ή το μερίδιό του ή μετοχές του στην επιχείρηση σε πρόσωπο α΄ ή β΄ βαθμού συγγενείας.
– Να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς οφειλόμενες ασφαλιστικέ εισφορές.
– Να είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας μας.
Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τύχουν του επιδόματος είπε ο κ. Χριστόπουλος υπενθυμίζοντας για μια φορά ακόμη τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στις επιχειρήσεις και το μέγεθος της ανεργίας στην οποία ανεπίσημα καταγεγραμμένοι είναι και πολλοί έμποροι και επαγγελματίες με δεδομένο ότι καταστήματα και άλλοι επαγγελματικοί χώροι οδηγούνται στο λουκέτο.
Πηγή: Express.gr

 

Μοιράσου αυτό το άρθρο