Ημερίδα για το ταμείο εγγυοδοσίας & το πρόγραμμα “Επιδότηση επιτοκίου”
Με επιτυχία οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ευβοίας την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευβοίας την Ομοσπονδία Εμπορικών συλλόγων Εύβοιας και τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλκίδας ενημερωτική ημερίδα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και τα προγράμματα που υλοποιεί.
Η ενημερωτική ημερίδα διεξήχθη στην Χαλκίδα την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Παλίρροια.
Εκ μέρους του Ταμείου Εγγυοδοσίας παρέστησαν ο κ. Κάρολος Παπαλέξης προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εγγυοδοσίας και κινδύνων και οι συνεργάτες του Ηλιάνα Κολοβού και Μάνος Καβαρνός.
46.JPG
Όλους τους παρισταμένους εισηγητές επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων καλωσόρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Σίμωσης ο οποίος αναφέρθηκε στο αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί και τις δυσκολίες που περνούν οι επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι το Επιμελητήριο μέσω των ημερίδων και της ενημέρωσης γενικότερα προσπαθεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθηναν ο κ. Αναγνώστου εκ μέρους του Δημάρχου Χαλκιδέων ο κ. Γιαννούκος εκ μέρους του βουλευτού κ. Παπαγεωργίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευβοίας κ. Αντώνης Ποστέκογλου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας κ. Σπύρος Γεροντίτης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδος κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Ο κ. Καβαρνός και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας και τα προγράμματα τα οποία ήδη υλοποιούνται καθώς και το νέο πρόγραμμα που θα αρχίσει να υλοποιείται από 1.1.2009.
Τα προγράμματα που ήδη υλοποιούνται είναι :
1. Προγράμματα Παροχής Εγγύησης προς τις τράπεζες για λογαριασμό των Επιχειρηματιών.
2. Προγράμματα Επιδότησης Επιτοκίου.
Για ενημέρωση των Μελών παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από το πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον με την επισήμανση ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στην Τράπεζά τους μέχρι 30 Νοεμβρίου 2008 και ότι η εκταμίευση του δανείου θα πρέπει να γίνει μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2008.
Επιλέξιμες Επιχειρήσεις
Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις (υφιστάμενες νεοϊδρυόμενες ή υπό σύσταση) οιασδήποτε μορφής (ατομικές Ο.Ε. Ε.Ε. ΕΠΕ Α.Ε.) που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
* Έχουν κέντρο άσκησης της δραστηριότητάς τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας
* Απασχολούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρήσης πριν από τη σύναψη δανειακής σύμβασης (ή σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης) από 0 μέχρι και 50 εργαζόμενους υπολογιζόμενους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας- ΕΜΕ.
* Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο ετήσιος ισολογισμός δεν υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ.
* Συνάπτουν δανειακή σύμβαση (ή σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης) η οποία καλύπτεται εγγυοδοτικά από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό παροχής εγγυήσεων αυτής.
* Δεν τους έχουν υποβληθεί κατά το χρόνο υποβολής και εξέτασης της αίτησής τους κυρώσεις για παράβαση Κοινοτικών Κανονισμών ή Εθνικής Νομοθεσίας.
Επενδυτικά Δάνεια
Επιλέξιμες μορφές δανείων
Η Δράση 2.10.2 αφορά την επιδότηση του κόστους δανεισμού τραπεζικών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα που είναι εγγυημένα σε κάποιο ποσοστό τους από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Για το σκοπό αυτό οι επιχειρήσεις μπορούν ταυτόχρονα με την αίτηση επιδότησης να αιτούνται την εγγυοδοσία της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.
Συγκεκριμένα επιδοτείται το κόστος δανειοδότησης όλων των συμβάσεων τραπεζικών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα που:
* Έχουν διάρκεια πάνω από ένα έτος.
* Έίναι εγγυημένα από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.χουν συγκεκριμένη διάρκεια λήξης.
* Αφορούν συγκεκριμένο προσδιοριζόμενο στη δανειακή σύμβαση ύψος δανείου.
Κάθε επιχείρηση μπορεί να επιδοτηθεί για περισσότερα του ενός εγγυημένα δάνεια ή χρηματοδοτικές μισθώσεις υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν διαφορετικό φυσικό αντικείμενο επένδυσης.
Εξαιρούνται δηλαδή δεν είναι επιλέξιμα:
1. Δάνεια που συνδέονται με ανάγκες κάλυψης κεφαλαίου κίνησης.
2. Δάνεια που αφορούν τη δημιουργία και λειτουργία εξαγωγικού δικτύου διανομής ή άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται µε εξαγωγική δραστηριότητα.
Ανώτατο και κατώτατο ποσό δανείου
Το κατώτατο ποσό δανείου που κρίνεται επιλέξιμο είναι 10.000 ευρώ.
Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό δανείου προς επιδότηση είναι 500.000 ευρώ.
Μορφή και ύψος ενίσχυσης
Η επιδότηση θα είναι ίση με το ποσό που αναλογεί στην ονομαστική επιβάρυνση που επιφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου έξι (6) μονάδες επιτοκίου.
Το ποσό της επιδότησης θα υπολογίζεται με βάση τους όρους και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής της δανειακής σύμβασης κατά τη στιγμή ενεργοποίησης της δανειακής σύμβασης (δηλαδή με την πρώτη εκταμίευση δανειακού κεφαλαίου).
Σημειώνεται ότι η επιδότηση δεν επιδέχεται τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ή άλλης προσαρμογής λόγω μεταβολών στους όρους δανεισμού. Κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου επιβαρύνει αποκλειστικά τον Τελικό Αποδέκτη.
Δεν επιτρέπεται η μείωση κράτηση ούτε μεταγενέστερη ειδική επιβάρυνση που να επιφέρει μείωση του ποσού της επιδότησης.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εκχώρηση της επιδότησης στην τράπεζα αποκλειστικά και μόνον για την εξυπηρέτηση της σχετικής δανειακής σύμβασης.
Διαδικασία καταβολής της επιδότησης
Το συνολικό ποσό της επιδότησης ανά δάνειο θα καταβάλλεται από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. εφ’ άπαξ μετά την ενεργοποίηση της δανειακής σύμβασης σε δεσμευμένο ειδικό λογαριασμό.
Από αυτόν το λογαριασμό θα αντλείται μέρος της επιδότησης προς εξυπηρέτηση της δανειακής σύμβασης στην εκάστοτε τοκοφόρο περίοδο μέχρι τη λήξη του δανείου με βάση τη διαδικασία που καθορίζεται στη σύμβαση συνεργασίας ΤΕΜΠΜΕ – Τραπεζικού Ιδρύματος.
Ο Τελικός Αποδέκτης (Τ.Α.) θα ενημερώνεται από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. για το ποσό της επιδότησης που κατεβλήθη. Επίσης η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. θα ενημερώσει τον Τ.Α. για το διαμορφούμενο ονομαστικό δοσολόγιο καταβολής της δικής του συμμετοχής μετά την καταβολή της επιδότησης.
Το ονομαστικό δοσολόγιο αφορά τις ονομαστικές πληρωμές που θα κάνει η επιχείρηση (Τ.Α.) από δικούς της πόρους για την εξυπηρέτηση του δανείου με βάση τους όρους της δανειακής σύμβασης όπως ισχύουν κατά την στιγμή της υπογραφής αυτής.
Κάθε μεταγενέστερη μεταβολή που προβλέπεται στην αρχική δανειακή σύμβαση και έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του κόστους δανεισμού βαρύνει τον Τ.Α.
Στην περίπτωση καταγγελίας της δανειακής σύμβασης από τη δανειοδοτούσα Τράπεζα (ή της καθ’ οιονδήποτε τρόπο μείωσης της απαίτησης είσπραξης των τόκων από την Τράπεζα π.χ. λόγω πρόωρης αποπληρωμής του δανειακού κεφαλαίου) θα λαμβάνεται μέριμνα από την Τράπεζα για την επιστροφή στην ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. του αδιάθετου μέρους της επιδότησης που αναλογεί.
Ο Τελικός Αποδέκτης (Τ.Α.) θα ενημερώνεται κατά την ένταξή του στο πρόγραμμα από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. για το συνολικό ποσό της επιδότησης που προβλέπεται να λάβει και τον τρόπο επιμερισμού του σε ισόποσες δόσεις.
Η κάθε δόση της επιδότησης θα καταβάλλεται από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. σε δεσμευμένο ειδικό λογαριασμό.
Υποβολή αιτήσεων για επιδότηση
Η υποβολή των αιτήσεων για την Επιδότηση του κόστους δανεισμού ή του κόστους χρηματοδοτικής μίσθωσης γίνεται στην τράπεζα ή την εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης (ΕΧΜ) της επιλογής της επιχείρησης.
Η Αίτηση Επιδότησης πρέπει να συνοδεύεται από Αίτημα παροχής Εγγύησης από το ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. υπέρ της επιχείρησης για το συγκεκριμένο δάνειο ή σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Η επιχείρηση απευθύνεται στη Τράπεζα της επιλογής της και διαπραγματεύεται μαζί της τη σύναψη του επενδυτικού δανείου. Η επιχείρηση ενημερώνει στο στάδιο αυτό την τράπεζα για την πρόθεσή της να υπαχθεί στη Δράση 2.10.2 «Επιδότηση Κόστους Δανεισμού Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» του ΕΠΑΝ.
Η παροχή επιδότησης γίνεται μόνο σε εγγυημένα δάνεια / χρηματοδοτικές μισθώσεις. Με τον τρόπο αυτό ο κίνδυνος επιμερίζεται μεταξύ των τριών εμπλεκομένων μερών δηλ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. της Τράπεζας και της Επιχείρησης.
Η Τράπεζα εξετάζει και αξιολογεί το αίτημα της επιχείρησης το Επιχειρηματικό – Επενδυτικό σχέδιο και την πιστοληπτική ικανότητά της σύμφωνα με τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς της και τα κριτήρια παροχής επενδυτικών δανείων ή χρηματοδοτικών μισθώσεων που εκάστοτε εφαρμόζει.
Εφ’ όσον η Τράπεζα κρίνει ότι επιθυμεί να παράσχει το δάνειο / τη χρηματοδοτική μίσθωση και αφού συμφωνηθούν οι όροι του δανείου με την επιχείρηση προωθεί την Αίτηση Επιδότησης και Εγγυοδοσίας με τα σχετικά δικαιολογητικά προς την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. για αξιολόγηση.
Στο στάδιο αυτό η Τράπεζα με βάση τα δηλωθέντα από την επιχείρηση στοιχεία δύναται να εξετάσει την κατ’ αρχήν επιλεξιμότητα της επιχείρησης για το πρόγραμμα.
Απαραίτητα δικαιολογητικά
Η Αίτηση για επιδότηση του κόστους δανεισμού συμπληρώνεται στο τυποποιημένο έντυπο «Αίτηση για Παροχή Εγγύησης Πιστοδότησης και Επιδότησης» και συνοδεύεται υποχρεωτικά από το επίσης τυποποιημένο «Δελτίο Πληροφοριακών Στοιχείων Επιχείρησης» και τα παρακάτω δικαιολογητικά τα οποία η επιχείρηση πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα.
1. Εντυπο Ε3 που αφορά την τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση.
2. Εντυπο Ε7 που αφορά την τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση.
Παράλληλα η Τράπεζα συμπληρώνει επί του εντύπου «Αίτηση για Παροχή Εγγύησης και Επιδότησης» τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ζητούνται από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. αναφέροντας αναλυτικά τις εξασφαλίσεις της επιχείρησης και σχολιάζοντας την οικονομική βιωσιμότητα αυτής και του συγκεκριμένου επενδυτικού εγχειρήματος.
Πέραν αυτών η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. μπορεί να ζητήσει ότι πρόσθετα στοιχεία και δικαιολογητικά κρίνει σκόπιμο για την υποβοήθηση της διαδικασίας αξιολόγησης της Αίτησης.
Σημ.:Εφ’ όσον η επιχείρηση ενταχθεί στο πρόγραμμα η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. μπορεί να ζητήσει από την επιχείρηση ότι πρόσθετα στοιχεία θεωρεί αναγκαία για την καταβολή της επιδότησης. π.χ. ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Επιλέξιμες δραστηριότητες
Επιλέξιμες είναι επιχειρηματικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και τομέων της οικονομίας εκτός αυτών που εξαιρεί ο Καν. 69/2001.
Έτσι δεν είναι επιλέξιμες από την επιδότηση του κόστους δανεισμού:
α) Οι εταιρείες και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή επεξεργασία ή την εμπορία των προϊόντων του τομέα γεωργίας όπως αυτές προσδιορίζονται στον πίνακα του παραρτήματος Ι (πρώην παράρτημα ΙΙ) του άρθρου 32 (πρώην άρθρο 38) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως ισχύει.
Από τον τομέα τροφίμων και ποτών επιλέξιμες προς επιδότηση είναι μόνο οι δραστηριότητες του πίνακα παραπλεύρως.
β) Δεν είναι επιλέξιμες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές δηλαδή ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα.
γ) Δεν είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο των μεταφορών.
Επίσης αποκλείονται από την επιδότηση του κόστους δανεισμού:
* Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού οι Δημοτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις οι Δημόσιοι Οργανισμοί.
* Οι Επιχειρήσεις του Χρηματοπιστωτικού και Χρηματοοικονομικού Τομέα (Τράπεζες Εταιρείες Venture Capital ΕΚΕΣ Εταιρείες Leasing Eταιρείες Factoring Ασφαλιστικές Εταιρείες ΑΕΔΑΚ ΑΕΕΧ ΕΛΔΕ κ.λπ.).
* Τα Νομικά Πρόσωπα ή Ενώσεις Προσώπων ή Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία σύλλογοι όμιλοι κλπ.).
Πληροφόρηση
Για πληροφορίες οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται:
* Στο Επιμελητήριο Εύβοιας Βενιζέλου 12 Χαλκίδα τηλ. 22210 86452
* Στις συνεργαζόμενες τράπεζες.
* Στην ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Λ. Αμαλίας 26 Αθήνα 105 57 τηλ. 210 3311210-5 E-mail: info@tempme.gr www.tempme.gr
* Στο γραφείο πληροφόρησης του ΕΠΑΝ τηλ. 801 11 36 300 www.antagonistikotita.gr.
* Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης ( www.ypan.gr ή www.ggb.gr ).