Καταστροφική Πλημμύρα στην Εύβοια.
Είχαμε τις Φωτιές το 2007 είχαμε την Χρηματοπιστωτική Κρίση το 2008 (που δυστυχώς συνεχίζεται) και τώρα ήρθαν και οι Πλημμύρες.Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις-πλημμύρες της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου.
Ένας νεκρός εγκλωβισμένοι κάτοικοι τεράστιες καταστροφές σε υποδομές σπίτια καταστήματα και καλλιέργειες ο απολογισμός.
Σοβαρότατα προβλήματα σε μεγάλο μέρος του οδικού επαρχιακού δικτύου Χαλκίδας – Ερέτριας και Χαλκίδας – Κύμης ενώ πολλές γέφυρες έχουν καταρρεύσει.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι δήμοι Κηρέως Μεσσαπίων Διρφύων Αμαρυνθίων Ν. Αρτάκης Χαλκιδέων Αυλίδας Ανθηδόνος Ληλαντίων Ερέτριας Ταμυνέων Δυστίων Αυλώνος Κονιστρών και Κύμης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα της Ν.Α. Ευβοίας.
Αμέσως μετά τις πλημμύρες που έπληξαν πολλές περιοχές του Νομού μας με πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο με θέμα τις Ζημιές που προκλήθηκαν και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Στην σύσκεψη παρέστησαν μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι από πληγείσες επιχειρήσεις.
Κατ’ αρχήν εκφράστηκε η θλίψη για τον θάνατο του νεαρού αστυνομικού και η έκφραση συμπαράστασης στην οικογένειά του.
Επίσης εκφράστηκε η συμπάθεια και συμπαράσταση σε όλους όσους έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους στις καλλιέργειές τους και στις επιχειρήσεις τους.
Στην συνέχεια έγινε μία πρώτη αναφορά σε ζημιές επιχειρήσεων και διαπιστώθηκε ότι είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές και όπου σε μερικές επιχειρήσεις οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές.
Ακολούθως έγινε μία αναφορά σε ζημιές στις υποδομές και ειδικότερα στο οδικό δίκτυο και τις γέφυρες καθώς επίσης και σε εκατοντάδες σπίτια και πολλές καλλιέργειες.
Για όλες τις ζημιές από τους παρισταμένους εκφράστηκε το αυτονόητο ότι η πολιτεία θα πρέπει να σπεύσει άμεσα να φροντίσει για την καταγραφή και εκτίμηση αυτών και στην συνέχεια με δεδομένο ότι 15 Δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
Ειδικότερα για τις πληγείσες επιχειρήσεις για τις οποίες και μπορεί να εκφράζεται το Επιμελητήριο και μετά από ευρεία διαλογική συζήτηση που έγινε κατά την σύσκεψη ομόφωνα καθορίστηκαν τα αιτήματα προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα οποία είναι:
1. Άμεσα Μέτρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
• Άμεση Συγκρότηση Επιτροπών για την καταγραφή και την εκτίμηση των Ζημιών.
• Αναστολή για 6 μήνες (μέχρι 15 Μαρτίου 2010) όλων των υπαρχόντων οφειλών σε Τράπεζες Ασφαλιστικά Ταμεία Δημόσιο και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και όσων εντωμεταξύ δημιουργηθούν και ρύθμιση αυτών σε δόσεις.
• Αναστολή για 6 μήνες της εφαρμογής των διατάξεων του Τειρεσία για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις.
• Άμεση Χορήγηση Άτοκων Δανείων Κίνησης (40% του μέσου όρου του τζίρου της τελευταίας τριετίας) για 3 χρόνια και με διετή περίοδο χάριτος.
2. Πλήρη Αποζημίωση για τις Ζημιές που θα καταγραφούν και εκτιμηθούν από τις Επιτροπές.
3. Παράταση για 3 χρόνια της εξόφλησης όλων των Δανείων του πυρόπληκτου Νομού της Εύβοιας και με ένα χρόνο επιδότηση επιτοκίου 100%.
4. Παράταση για 3 χρόνια όλων των υπολοίπων Δανείων που είναι με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Για την επίτευξη των ανωτέρω εκπρόσωποι της Διοίκησης του Επιμελητηρίου θα επισκεφθούν τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες καθώς και τα κόμματα που συμμετέχουν στην Βουλή.
Για την εκτίμηση των Ζημιών ζητήθηκε η άμεση συγκρότηση της επιτροπής και υποδείχθηκαν ως εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου ο κ. Δημήτριος Σκαρλάς και ο κ. Δημήτριος Κωνσταντίνου. Η επιτροπή αυτή ήδη συγκροτήθηκε με απόφαση του κ. Νομάρχη και ξεκινά άμεσα το έργο της απογραφής και εκτίμησης των ζημιών.
Οι Επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές θα πρέπει να κάνουν αίτηση προς την Εκτιμητική Επιτροπή και να περιγράφουν λεπτομερώς τις ζημιές που έχουν πάθει σε κτηριακά σε εξοπλισμό και σε εμπορεύματα με τα αντίστοιχα ποσά.
Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν:
• Στον Δήμο που ανήκει η επιχείρηση ή
• Στην Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας ή
• Στο Επιμελητήριο Εύβοιας.
Κατόπιν αυτού καλούνται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιές να υποβάλουν αίτηση τα ταχύτερο δυνατό ώστε να περάσει άμεση η αρμόδια επιτροπή για την πιστοποίηση και εκτίμηση.